Noorderrondritten: nieuwe fietsroute van 144 kilometer geopend

Gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk geeft het startschot in Onderdendam. Foto: Provincie Groningen

Gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk geeft het startschot in Onderdendam. Foto: Provincie Groningen

Liefhebbers van lange fietstochten in Groningen hebben er een nieuwe route bij. Speciaal voor recreatieve fietsers en racefietsers zijn de Noorderrondritten ontwikkeld.

Het is de eerste route met wegwijzers voor sportieve fietsers in de provincie Groningen. De route van 144 kilometer is opgedeeld in twee lussen van 84 en 60 kilometer. De fietsroute, die is geïnspireerd op de Groningse schaatsklassieker, werd op 23 april officieel geopend in Onderdendam door gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk.

Route

Fietsers kunnen kiezen uit een route van 60, 84 of 144 kilometer door de gemeenten Het Hogeland en Eemsdelta. Het middelpunt van de route ligt in Onderdendam, het vertrekpunt kan iedere plaats langs de route zijn. De route is vooral geschikt voor wielrenners, e-bikes en voor meerdaagse fietstochten.

Schaatsklassieker

De racefietsroute door Noord-Groningen draagt dezelfde naam als de schaatsklassieker op natuurijs, die in 1997 voor het laatst werd verreden. Waar het kan, rijden fietsers dezelfde route als de Noorderrondritten op de schaats. Op vier iconische plekken langs de route staan panelen met verhalen en foto’s die herinneren aan de schaatstocht.

Meer informatie

De Noorderrondritten zijn het hele jaar door te fietsen. Meer informatie over de route met gps-bestanden is te vinden op routesingroningen.nl . De Noorderrondritten is een initiatief van de provincie Groningen, Routebureau Groningen en de organisaties van de Noorderrondritten op de schaats (IJsvereniging Noorder Rondritten) en fiets (MFAC Loppersum).

Voor meer informatie: www.provinciegroningen.nl .