Aangeboden door

Oeuvreprijs voor oud-topsporters

Fleur Gräper-van Koolwijk met Henk Grol (links) en Roel Boomstra. Foto: Provincie Groningen

Oud-topsporters Henk Grol en Roel Boomstra krijgen de oeuvreprijs van de provincie.

Ze ontvangen de prijs omdat ze tijdens hun loopbaan veel hebben betekend voor Groningen. Grol en Boomstra ontvingen de prijs tijdens het Sportgala Groningen van gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk van Sport.

Henk Grol

Oud-judoka Henk Grol is geboren in Veendam. In zijn carrière won Grol twee keer brons op de Olympische Spelen, drie keer zilver op een wereldkampioenschap en drie keer goud op een Europees Kampioenschap. Door zijn prestaties, inzet en karakter is Grol een voorbeeld voor de (Groningse) jeugd. Hij heeft nog steeds een grote uitstraling naar Groningen en heeft zich op een positieve wijze ingezet voor de sport. Grol stopte in 2021 met topsport.

Roel Boomstra

Dammer Roel Boomstra verhuisde in zijn studietijd naar Groningen. Hij begon op achtjarige leeftijd met dammen. De internationaal grootmeester dammen won drie wereldkampioenschappen en een Europese titel. Aan het eind van dit jaar stopt Boomstra als professioneel dammer. Boomstra heeft zich op een positieve wijze ingezet voor de damsport in Groningen. Met zijn uitzonderlijke prestaties op jonge leeftijd (hij is nu 29 jaar) wist Boomstra een relatief onbekende sport populair te maken.

Sportgala Groningen

De oeuvreprijzen werden op 12 december uitgereikt tijdens het Sportgala Groningen. Hier werd ook de prijs uitgereikt voor sporttalent, sporter aangepaste sport, sportprijs Groningen, sportploeg en sporter. Gräper-van Koolwijk reikte de prijs voor aangepaste sporter uit aan handbikester Melanie Helweg.

Oeuvreprijs

De oeuvreprijs wordt incidenteel uitgereikt aan topsporters die via hun sport een grote bijdrage hebben geleverd aan de Groningse sport. In mei van dit jaar kreeg Ranomi Kromowidjojo dezelfde prijs voor haar succesvolle loopbaan.

De redactie van Dagblad van het Noorden is niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.