Onderzoek naar directe trein tussen Groningen en Bremen

De Wunderline tussen Groningen en Bremen moet in 2024 gaan rijden.

De Wunderline tussen Groningen en Bremen moet in 2024 gaan rijden. Foto: Lyuda Stinissen

Er komt een onderzoek naar de mogelijkheden voor een directe treinverbinding tussen Groningen en Bremen. Dat hebben de leden van de stuurgroep van de Wunderline met elkaar afgesproken.

De Wunderline is het project om de treinverbinding tussen Groningen en Bremen te verbeteren. De directe trein moet aansluiten op het trans-Europese treinnetwerk, een nieuw Europees plan om landen per spoor beter met elkaar te verbinden. Voor Duitse en Nederlandse reizigers wordt het dan gemakkelijker om per trein naar Scandinavië, Brussel, Parijs en Londen te reizen.

Wunderline

Nederlandse en Duitse overheden en treinorganisaties werken samen aan de verbetering van de spoorlijn tussen Groningen en Bremen, de Wunderline. Het onderzoek naar een directe trein is de laatste afspraak uit de samenwerkingsovereenkomst Wunderline uit 2019. De komende tijd onderzoekt de stuurgroep van het project óf en in welke vorm een directe treinverbinding haalbaar is. De eerste resultaten van het onderzoek zijn naar verwachting in 2023 beschikbaar.

Europees geld

De Europese Commissie ziet de Wunderline als een Europees voorbeeldproject en moedigt de partners aan om na te denken over de toekomst van het project. Het onderzoek naar een directe trein is hiervoor een eerste stap. Hiervoor willen de Nederlandse en Duitse overheden gebruikmaken van Europese financiering.

Sneller en comfortabeler

Naast het onderzoek naar een directe treinverbinding werken de Wunderline-partners ook aan de nodige spoorwerkzaamheden om de Wunderline in 2024 te laten rijden. Dan moet ook de nieuwe Friesenbrücke bij Weener klaar zijn. Uiteindelijk kunnen reizigers hierdoor twintig minuten sneller en comfortabeler tussen Groningen en Bremen reizen.

Voor meer informatie: www.provinciegroningen.nl .

De redactie van Dagblad van het Noorden is niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.