Orgel Den Andel en kerk Noordbroek gerestaureerd met subsidie

Het Van Oeckelen-orgel in de kerk van Den Andel. Foto: Provincie Groningen

Het Van Oeckelen-orgel in de kerk van Den Andel. Foto: Provincie Groningen

De Stichting Oude Groninger Kerken laat twee rijksmonumenten restaureren met subsidie van de provincie.

Het orgel in Den Andel wordt opgeknapt en in Noordbroek wordt het interieur van de kerk hersteld. De subsidie van bijna € 460.000 komt uit de regeling Groot Onderhoud en Restauratie Rijksmonumenten (GRRG).

Orgel

Het Van Oeckelen-orgel in de kerk van Den Andel dateert uit 1879 en verkeert in zeer slechte staat. Door verzakkingen van de galerij dreigt de orgelkast uit elkaar te vallen. Daarom moet het orgel dringend hersteld worden. Daarbij wordt de buitenkant maar ook de techniek van het orgel aangepakt. De werkzaamheden gaan anderhalf jaar duren en beginnen deze zomer.

Kerk Noordbroek

De restauratie van de kerk van Noordbroek is vooral gericht op het herstel van het interieur. De gewelfschilderingen en muurschilderingen worden gerestaureerd en schoongemaakt. Het stucwerk van de wanden laat op veel plekken los en moet worden hersteld. De werkzaamheden starten in juli 2023 en duren tot december 2024.

Ook subsidie

In totaal krijgen 22 projecten subsidie voor groot onderhoud, restauratie en soms voor herbestemming of maatregelen om energie te besparen. Het gaat onder andere om monumentale boerderijen, molens en woonhuizen.

GRRG

Met de subsidie GRRG stimuleren we eigenaren van rijksmonumenten om groot onderhoud te plegen aan hun monument. Goed onderhouden monumenten zijn ook minder kwetsbaar voor aardbevingen. De subsidie is bedoeld voor alle rijksmonumenten in de provincie Groningen. Woonhuizen komen alleen voor de subsidie in aanmerking binnen het aardbevingsgebied. In het voorjaar en het najaar van 2023 kunnen eigenaren weer een aanvraag doen.

De redactie van Dagblad van het Noorden is niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.