Proef om jonge kinderen eerder op de fiets te krijgen

De provincie wil kinderen op jonge leeftijd leren wennen aan de fiets en hun ouders stimuleren om vaker op de fiets te stappen. Foto: Provincie Groningen

De provincie wil kinderen op jonge leeftijd leren wennen aan de fiets en hun ouders stimuleren om vaker op de fiets te stappen. Foto: Provincie Groningen

Het komende half jaar gaat een proef draaien om de kinderen tussen de 2 en 6 jaar beter te leren fietsen.

Huis voor de Sport Groningen gaat fietslessen aanbieden op kinderdagverblijven en basisscholen en medewerkers opleiden om zelf les te kunnen geven. Gedeputeerde Fleur Gräper - van Koolwijk startte de proef vrijdag 20 januari op kinderdagverblijf SKSG Krullevaar in Meerstad.

Vertrouwd met de fiets

Met het proefproject ‘Jong op de fiets’ wil de provincie kinderen op jonge leeftijd leren wennen aan de fiets en hun ouders stimuleren om vaker op de fiets te stappen. Dat doen we door loopfietsen en lichtgewichtfietsen met trappers beschikbaar te stellen op kinderdagverblijven en in groep 1-2 van de basisschool.

Proef

De proef gaat draaien op twee kinderdagverblijven en basisscholen in de provincie. In totaal doen er rond de 150 kinderen aan mee. Huis voor de Sport Groningen gaat het project uitvoeren en zet getrainde instructeurs in om de fietslessen te geven. De provincie draagt € 25.000 subsidie bij vanuit het Provinciaal Beweegakkoord. De provincie denkt ook mee bij het ontwikkelen van de lesmethoden.

Leren fietsen

Kinderen leren steeds later fietsen. Dat komt omdat ouders fietsen gevaarlijk vinden of hun kinderen liever met de bakfiets of de auto brengen. Voor veel mensen met een migratieachtergrond is leren fietsen minder vanzelfsprekend. In sommige gevallen hebben ze zelfs geen fiets.

Jong op de fiets

Er waren al fietslessen voor ouderen, campagnes voor scholieren en investeringen om forenzen uit de auto op de fiets te krijgen maar voor de allerjongsten was er tot nu toe geen fietsprogramma. Met deze proef willen we kinderen van jongs af bekend maken met fietsen. Zo dragen we bij aan de veiligheid op de weg en zorgen we ervoor dat kinderen handiger worden op de fiets. Dat draagt eraan bij dat er in de toekomst minder ongelukken voorkomen.

De redactie van Dagblad van het Noorden is niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.