Programma Groningen@Work zorgt voor flinke investeringen in regionale economie

Gedeputeerde IJzebrand Rijzebol presenteert de opbrengsten van het economisch programma Groningen@Work. Foto: Provincie Groningen

Gedeputeerde IJzebrand Rijzebol presenteert de opbrengsten van het economisch programma Groningen@Work. Foto: Provincie Groningen

Het bedrijfsleven in de provincie Groningen wordt snel groener. Hier heeft het economisch programma Groningen@Work van de provincie de afgelopen drie jaar aan bijgedragen.

Er zijn nieuwe, circulaire bedrijven gekomen en er zijn veel banen behouden door scholing en het creëren van nieuwe werkgelegenheid.

Versterking economie

Gedeputeerde IJzebrand Rijzebol presenteerde de opbrengsten van het economisch programma Groningen@Work (2020-2023) tijdens een bijeenkomst van Groningen@Work. Daaruit kwam naar voren dat met 50 miljoen euro aan subsidie van de provincie gezorgd is voor meer dan 500 miljoen euro aan investeringen in de industrie. Iedere euro subsidie draagt dus voor 10 euro bij aan de versterking van de Groninger economie.

Vestigingsplaats

De provincie Groningen is meer dan ooit als vestigingsplaats in trek bij het bedrijfsleven. Een voorbeeld is het chemieconcern Avantium, dat in Delfzijl een nieuwe fabriek bouwt om plantaardig plastic te produceren. In de Eemshaven komt een walsdraadfabriek van Van Merksteijn, een staalbedrijf dat werkt met een lage uitstoot van stikstof en CO2. Een ander groot bedrijf dat zich in onze regio heeft gevestigd is Holland Malt, dat 100 procent emissievrij malt produceert.

Groene economie

De provincie streeft naar een economie die circulair, groen, fossielvrij en digitaal is. We hebben hoge verwachtingen van het Europese subsidiefonds JTF, dat de komende jaren 330 miljoen euro beschikbaar stelt aan de regio Groningen-Emmen. Hiermee worden groene bedrijven en banen gestimuleerd, waarbij gebruik wordt gemaakt van duurzame energie en circulaire grondstoffen.

Banen

Een ander onderdeel van Groningen@Work is digitalisering. In de afgelopen jaren hebben we met het bedrijfsleven het 5G-netwerk getest. IT Academy Noord-Nederland heeft 66 mensen omgeschoold tot software engineer. Uit het Coronafonds zijn 900 werknemers van bedrijven en instellingen bijgeschoold, waardoor hun kennis is verbeterd. Het Coronafonds heeft ook gestimuleerd dat er stageplaatsen beschikbaar kwamen. Via de regeling werden 260 stageplaatsen ondersteund. Het zogenoemde `Duizend banenplan’ van provincie, gemeenten en UWV heeft inmiddels al ruim 1300 mensen duurzaam aan het werk geholpen.