Aangeboden door

Provincie trekt € 30.000 uit voor nieuwe vrachtwagen voedselbanken

Kratten met producten. Foto: Regionaal Distributiecentrum Groningen

Negen voedselbanken en het Regionaal Distributiecentrum Groningen krijgen van de provincie € 30.000 subsidie om een zuinige en grotere vrachtwagen aan te schaffen.

Met de vrachtwagen kunnen de gezamenlijke voedselbanken in de provincie Groningen ritten combineren, wat voordeliger en efficiënter is.

Extra geld

Jaarlijks geeft de provincie subsidie aan de voedselbanken. Provinciale Staten hebben bij de begrotingsbehandeling aangegeven € 30.000 extra vrij te maken. In overleg met de voedselbanken hebben Gedeputeerde Staten besloten dit budget aan de vrachtwagen te besteden.

Duurzamere en goedkoper

Met de nieuwe vrachtwagen kunnen straks alle levensmiddelen in één rit opgehaald en daarna verdeeld worden onder de voedselbanken. Dat is niet alleen goedkoper, maar ook duurzamer. Ook het bevoorraden vanuit het distributiecentrum in Groningen naar de voedselbanken in de regio, kan gemakkelijker door het grotere laadvermogen van de vrachtwagen. Nu rijden alle negen voedselbanken zelf naar Midden-Nederland of de Randstad om voorraad op te halen. De financiering van de wagen is bijna rond, dankzij (landelijke) fondsen en de bijdrage van de provincie Groningen.

Gezond voedselpakket

Een groeiend aantal Groninger huishoudens maakt gebruik van de voedselbanken, terwijl het aanbod van levensmiddelen beperkt is in de regio. Vooral voor verse producten als groenten, fruit en aardappelen maken de voedselbanken steeds meer kilometers tot ver buiten de provinciegrenzen, om toch iedereen te kunnen voorzien van een gezond voedselpakket.

Bundelen van ondersteuning

Naast de extra subsidie gaat de provincie met de Groninger voedselbanken en andere organisaties in gesprek over het bundelen van initiatieven en opzetten van structurele ondersteuning, gericht op armoedebestrijding.

De redactie van Dagblad van het Noorden is niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.