Puzzeltocht door waterwingebied De Punt bij Glimmen

De interactieve puzzeltocht in waterwingebied De Punt begint op 1 mei. Foto: Provincie Groningen

De interactieve puzzeltocht in waterwingebied De Punt begint op 1 mei. Foto: Provincie Groningen

Lekker wandelen door een mooi gebied en tegelijk informatie krijgen over de winning en de bescherming van grondwater in Glimmen. Dat is Expeditie G.

Met deze puzzeltocht willen Waterbedrijf Groningen en de provincie omwonenden op een speelse manier laten zien hoe belangrijk schoon water is. De tocht loopt door het grondwaterbeschermingsgebied en waterwingebied De Punt in Glimmen.

De wandeltocht loopt onder meer door het Quintusbos in Glimmen, langs de Hondsrug en de Drentsche Aa. De Drentsche Aa is een belangrijke bron voor Waterbedrijf Groningen. Op de route krijgen wandelaars vragen en informatie over de omgeving en de waterwinning. De puzzeltocht is ook geschikt voor kinderen. Tijdens de Week van Ons Water, van 1 tot en met 14 mei, maken deelnemers ook nog kans op een duurzaam cadeaupakket.

Waterwinning

In onze provincie wordt op drie plaatsen water gewonnen uit het grondwater: in Sellingen, Onnen en De Punt. De gebieden om het waterwingebied heen worden grondwaterbeschermingsgebieden genoemd. Op dit moment hebben we in Nederland het beste drinkwater van de wereld. Om dat zo te houden is het belangrijk de plek waar het water vandaan komt zo schoon mogelijk te houden. Daarom gelden er voor grondwaterbeschermingsgebieden speciale regels. Bewoners van zo’n gebied kunnen bijdragen aan schoon water door geen bestrijdingsmiddelen te gebruiken voor de tuin of de auto in een wasstraat schoon te maken in plaats van bij huis. Zo komt de shampoo niet in de bodem terecht, maar wordt die afgevoerd in de wasstraat.

Schoon water

„We zijn met z’n allen verantwoordelijk voor schoon water en voor de hoeveelheid water die wordt gebruikt”, vindt Sarah Leijendekker van Waterbedrijf Groningen. „Iedereen kan zijn steentje daaraan bijdragen. Want we willen natuurlijk allemaal dat er ook in de toekomst schoon drinkwater uit de kraan komt.”

Meer informatie op beschermjedrinkwater.nl/expeditie-g .

De redactie van Dagblad van het Noorden is niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.