Regio vindt kabinetsreactie op schadeherstel aardbevingsgebied te mager

Bestuurders van Groningse overheden betwijfelen of het maatregelenpakket voldoende is om de problemen met schadeherstel en versterking werkelijk op te lossen. Foto: Provincie Groningen

Bestuurders van Groningse overheden betwijfelen of het maatregelenpakket voldoende is om de problemen met schadeherstel en versterking werkelijk op te lossen. Foto: Provincie Groningen

Het Rijk presenteerde op 25 april vijftig maatregelen naar aanleiding van het rapport van de parlementaire enquêtecommissie over de gaswinning, ‘Groningers boven gas’.

Bestuurders van Groningse overheden vinden dat het Rijk met de 20 miljard die is toegezegd stappen in de goede richting zet. Maar ze betwijfelen of het maatregelenpakket voldoende is om de problemen met schadeherstel en versterking werkelijk op te lossen. Volgens de bestuurders is het onvoldoende om de ‘ereschuld’ recht te zetten die in decennia van gaswinning is ontstaan. „De doelen zijn goed’, aldus Groninger bestuurders, „maar de maatregelen en de hoeveelheid geld te mager”.

Cultuuromslag

Voor de bestuurders staat voorop dat de ellende rond schadeherstel en versterking voor de inwoners van Groningen zo snel mogelijk moet worden opgelost. Daarbij moet geld geen rol spelen. Gemeenten, waterschappen en de provincie waarderen de inzet van staatssecretaris Vijlbrief van Mijnbouw, die met veel Groningers in gesprek is gegaan. De voorstellen gaan in de goede richting maar zijn volgens de commissaris van de Koning onvoldoende om echt te helpen. René Paas: „Wij willen een cultuuromslag, waarin niet het geld bepalend is, waarin een eind komt aan juristerij en onbegrijpelijke verschillen tussen mensen in hetzelfde dorp. Dat moet koste wat kost en zo lang als nodig is, zoals de parlementaire enquêtecommissie bepleit.”

Recht zetten

Volgens bestuurders in onze regio is er iets recht te zetten. De parlementaire enquêtecommissie spreekt over ‘ereschuld’ aan onze regio. Ook als schadeherstel en versterking beter worden georganiseerd, blijft er verdriet bij de aardbevingsslachtoffers. Bij de winning van aardgas en de verdeling van de opbrengsten van het aardgas, telden de belangen van de getroffen Groningers niet mee, stelde de parlementaire enquêtecommissie vast. Dat moet volgens de bestuurders alsnog anders.

Minder geld beschikbaar

De regio heeft voorstellen gedaan om recht te doen aan de belangen van de inwoners van Groningen en de ereschuld in te lossen. De voorstellen gaan over het energiezuinig maken van woningen, kinderen betere kansen te geven en te investeren in de economie en het welzijn van Groningen. Het kabinet heeft de doelstellingen daarvan overgenomen in zijn reactie maar stelt daar een derde van het geld voor beschikbaar. Vooral het bedrag voor verduurzaming van huizen en de infrastructuur die daarvoor nodig is, is volgens de commissaris van de Koning niet voldoende.

Tweede Kamer aan zet

De regio roept de Tweede Kamer op om tijdens het debat over de kabinetsreactie op te komen voor de Groningers om recht te doen aan de uitkomsten van de enquête. Op deze manier kunnen inwoners van Groningen en Drenthe weer verder met hun leven en een toekomst opbouwen voor hun kinderen.

De redactie van Dagblad van het Noorden is niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.