Samen gezond en lekker koken in Groningen

De herziene druk van het kookboek is in alle Groninger gemeenten te verkrijgen. Foto: Provincie Groningen

De herziene druk van het kookboek is in alle Groninger gemeenten te verkrijgen. Foto: Provincie Groningen

Hoe kook je een lekkere en gezonde maaltijd met verse ingrediënten zonder dat dit heel veel geld en tijd kost?

De provincie Groningen en de gemeente Westerkwartier bedachten een plan om voor weinig geld gezond te kunnen koken. Er kwam een Facebookpagina ‘Samen Koken in het Westerkwartier’, een kookboek en kookworkshops. In juni 2021 was het kookboek ‘Samen koken in het Westerkwartier-lekker, eenvoudig en voor iedereen’ klaar. Inmiddels is er een herziene druk van het kookboek uitgekomen, dat in alle Groninger gemeenten te krijgen is. In totaal zijn er door de hele provincie al 14.000 exemplaren gedrukt.

Gezondheid verbeteren

De provincie heeft een Leefbaarheidsprogramma dat als doel heeft om armoede aan te pakken en de gezondheid van inwoners te verbeteren. Goed eten en voldoende bewegen zijn belangrijk om gezond te leven. Ook contact en samen zijn met anderen zijn van belang. Deze dingen komen bij elkaar in samen koken en samen eten.

Gemakkelijke recepten

Samen met medewerkers van de Voedselbank, Humanitas en het Taalhuis werkten de provincie en de gemeente Westerkwartier aan een kookboek. Het moesten gemakkelijke recepten zijn met producten die in het voedselpakket van de Voedselbank voorkomen. Ook moesten de recepten in eenvoudige taal beschreven zijn, zodat het voor iedereen goed te begrijpen is. Dus geen moeilijke woorden maar korte zinnen en veel afbeeldingen.

Samen koken

Fernande Riemens en Talitha Souverein verzamelden de recepten voor het kookboek. Naast traditionele Nederlandse recepten vind je in het boek ook Turkse, Poolse en Indische gerechten. „We krijgen veel enthousiaste reacties”, vertelt Fernande. „De Indische gehaktballetjes zijn mijn favoriet. Het leuke is dat ouders ook samen met hun kinderen koken uit het kookboek. Dat is niet alleen gezond maar ook nog eens gezellig!”

De redactie van Dagblad van het Noorden is niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.