Subsidie voor vakonderwijs bij Makeport Mercurius

Makeport Mercurius leidt leerlingen, studenten, werkzoekenden en zij-instromers op tot vakmensen in de maakindustrie. Foto: Provincie Groningen
Op het voormalig Philipsterrein worden leerlingen, studenten, werkzoekenden en zij-instromers opgeleid tot vakmensen in de maakindustrie. Hierbij werken onderwijsinstellingen en midden- en kleinbedrijven uit de regio nauw samen. Er is een grote vraag naar vakmensen in deze sector en daarom is het hard nodig dat hiervoor personeel wordt opgeleid. Dit is goed voor de economie, werkgelegenheid en leefbaarheid in de regio.
Onderwijs op maat
Met de subsidie worden tot 2026 650 mensen opgeleid, omgeschoold of begeleid richting een beroep in de bouw, techniek, vervoer- of milieusector. Daarbij kan het gaan om jongeren of schoolverlaters maar ook om mensen die zich willen laten omscholen. De onderwijsinstellingen Ubbo Emmius (voortgezet onderwijs) en Noorderpoort (mbo) bieden samen met mkb-bedrijven individuele begeleiding en onderwijsprogramma’s op maat aan, zodat het leren goed te combineren is met ieders persoonlijke omstandigheden.
Unieke locatie
Bij Makeport Mercurius komen werken en leren op een bijzondere manier bij elkaar. Daarbij wordt rekening gehouden met de geschiedenis van deze plek, waar vroeger de Philipsfabriek stond. Bij het opknappen van de gebouwen en het terrein is volop ruimte voor werkend leren. Dat levert vakmensen, innovatie en ontwikkeling op. Met de subsidie voor vakonderwijs wil de provincie investeren in het ontwikkelen van talent en werkgelegenheid. Dit draagt bij aan de toekomst van Stadskanaal en Groningen.
Versterken van economie
De subsidie komt uit het Uitvoeringsprogramma Leefbaarheid. Dat is bedoeld om de economie in krimpgebieden te versterken. Eerder ging er al subsidie naar Tocamaheerd in Uithuizen, waar vakmensen opgeleid worden bij het restaureren van het gebouw, het aanleggen van de tuinen en het werk in de horeca.