Aangeboden door

Subsidies voor eerlijke overgang naar een groene economie

Bedrijven kunnen via het fonds aan de slag met de overgang naar een fossielvrije economie met nieuwe werkgelegenheid. Foto: Provincie Groningen

De eerste twee subsidieregelingen van het Just Transition Fund (JTF) gaan naar verwachting eind dit jaar open. Met dit Europese fonds kunnen Noord-Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen aan de slag met de overgang naar een fossielvrije economie met nieuwe werkgelegenheid.

Dit biedt kansen voor vernieuwende ideeën en slimme oplossingen, bijvoorbeeld voor schone brandstof, maar ook voor nieuwe opleidingen en omscholing. De provincies Groningen, Drenthe en Fryslân, de gemeente Emmen en noordelijke arbeidsmarktregio’s willen ondernemers graag helpen om hun ideeën en projectvoorstellen verder te brengen. Dit zodat aanvragers naar verwachting eind dit jaar hun eerste aanvragen kunnen indienen bij het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN).

Investering en opleiding

De eerste subsidieregeling is de investerings- en opleidingsregeling, gericht op de proces- en maakindustrie. Industriële bedrijven in Noord-Nederland die met hun projecten de regio Groningen en Emmen versterken, kunnen een aanvraag indienen. Doel van de regeling is de regionale economie minder afhankelijk te maken van de fossiele energiesector en industrie die veel CO2 uitstoot. De projecten binnen deze regeling moeten de overgang naar een klimaat-neutrale economie versnellen en zorgen voor werkgelegenheid, vergroening of vernieuwing. Met de bijbehorende om- en bijscholing van werknemers zorgen deze projecten ervoor dat het personeel straks klaar is voor de toekomst.

Kennisprojecten

De tweede subsidieregeling is voor grote Noord-Nederlandse kennisprojecten, waarbij de kennis wordt ingezet voor de maatschappij. Deze regeling is bedoeld voor een brede doelgroep: ondernemingen (van zzp tot groot bedrijf), kennisinstellingen en samenwerkingsverbanden. Deze subsidie biedt kansen voor de ontwikkeling en toetsing van slimme, innovatieve ideeën en oplossingen voor de omschakeling naar een groene, fossielvrije economie. De regeling is vooral bedoeld voor het stimuleren van investeringen op het gebied van innovatie en onderzoek in bedrijven. Samenwerkingsprojecten worden nadrukkelijk gestimuleerd, om zo van idee tot praktijktest en toepassing te komen.

Meer informatie Kijk voor meer informatie over de eerste twee subsidieregelingen op www.snn.nl/programma-jtf .

De redactie van Dagblad van het Noorden is niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Nieuws

menu