Twee ton voor filmmakers in het Noorden

Talentvolle beginnende filmmakers krijgen de mogelijkheid om samen met ervaren professionals in de praktijk te leren. Foto: Provincie Groningen

Talentvolle beginnende filmmakers krijgen de mogelijkheid om samen met ervaren professionals in de praktijk te leren. Foto: Provincie Groningen

Voor filmmakers in het Noorden is € 200.000 beschikbaar. Het geld komt van de noordelijke cultuurregio We the North.

Met de subsidie krijgen talentvolle filmmakers de kans zich te ontwikkelen via training en begeleiding. Ook is er geld voor de oprichting van Filmpact Noord, een netwerk voor filmmakers in de regio.

Training voor talenten

Filmpact Noord gaat 90 talenten en professionals uit Groningen, Friesland en Drenthe trainen. Deelnemers doen praktische ervaring op door mee te werken aan drie korte films en één middellange film. De training en begeleiding gebeurt binnen het project ‘Het Beloofde Land’, dat mede ondersteund wordt door het Filmfonds. Talentvolle beginnende filmmakers krijgen hierbij de mogelijkheid om samen met ervaren professionals in de praktijk te leren.

Economische kansen

Het verder ontwikkelen van de filmsector in Noord-Nederland is goed voor de noordelijke economie. Onder andere streamingplatforms hebben steeds meer vraag naar grotere (regionale) producties. Door de noordelijke filmsector te verbeteren is het ook gemakkelijker om geld te krijgen uit landelijke fondsen en regelingen. Noordelijke filmmakers kunnen steeds vaker geld krijgen van het Rijk en het Filmfonds.

We the North

Het cultuurprogramma We the North is een initiatief van de drie noordelijke provincies en de gemeenten Assen, Leeuwarden, Groningen en Emmen. De noordelijke culturele samenwerking ondersteunt ook de talentontwikkeling van makers in de podiumkunsten, popmuziek en beeldende kunst.

De redactie van Dagblad van het Noorden is niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.