Veilig zwemmen in zwemplassen dankzij de provincie

Medewerkers van de provincie met waarschuwingsborden. Foto: Provincie Groningen

Medewerkers van de provincie met waarschuwingsborden. Foto: Provincie Groningen

Als het weer wat warmer wordt, is het lekker om buiten te gaan zwemmen. We hebben als provincie 46 zwemplassen aangewezen, waarvan we de kwaliteit van het water controleren.

Dat doen we van 1 mei tot 1 oktober. Eens per maand wordt de waterkwaliteit gecontroleerd en ook kijken we of er bijvoorbeeld prullenbakken of drijflijnen aanwezig zijn. Als het water vervuild is, bijvoorbeeld door blauwalg, dan plaatsen we borden. Bertjaap Darwinkel is bij de provincie verantwoordelijk voor de controle van het zwemwater.

Waarschuwing

„Waterschap Hunze en Aa’s controleert het zwemwater minstens eens per maand in het laboratorium”, vertelt Bertjaap. „Het waterschap stuurt de gegevens naar ons op en als het water niet aan de eisen voldoet, kunnen wij een waarschuwing afgeven of in het ergste geval een zwemverbod instellen.” Als het zwemwater vervuild is, bijvoorbeeld door blauwalg, licht de provincie de eigenaar van de zwemplas in en plaatsen we borden bij de zwemplas. Er zijn drie mogelijkheden van maatregelen die we kunnen nemen: een waarschuwing, een negatief zwemadvies of een zwemverbod. Bij een verbod kan de politie een boete uitdelen.

Blauwalg

Wat het vaakst in het water voorkomt, is blauwalg. Dat komt de laatste tijd steeds meer voor. Bertjaap: „Als je gaat zwemmen in water waar blauwalg voorkomt, kan je misselijk worden of diarree krijgen. Dieren kunnen zelfs doodgaan aan blauwalg.”

Communicatie

De provincie is verantwoordelijk voor de communicatie over het zwemwater. We plaatsen borden en op de website zwemwater.nl is te zien wat de kwaliteit van het water is. Wil je weten waar je in de buurt veilig kunt zwemmen? Kijk dan op zwemwater.nl .

De redactie van Dagblad van het Noorden is niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.