Columnist Herman Sandman leest mooiste columns voor in nieuwe dagelijkse podcast

Herman Sandman is nu dagelijks te beluisteren in de podcast 'Knap hom der veur Popko'.

Herman Sandman is nu dagelijks te beluisteren in de podcast 'Knap hom der veur Popko'.

Zijn columns staan al jaren op pagina twee van DVHN, linksonder. En nu zijn ze ook elke dag te beluisteren als podcast. Columnist Herman Sandman doet een greep uit zijn mooiste columns en leest ze voor. Iedere ochtend om 06.00 uur een nieuwe aflevering.

Naast een dagelijkse column nu ook een eigen podcast. Hoe kwam je op het idee?

Niet. Ik zou zoiets zelf nooit bedenken. Het was een idee van Liselotte Schüren van het Audio Videoteam. Zij kaartte het aan bij haar collegae en die vonden het een goed plan, naar ik begreep. Wellicht omdat het fenomeen podcast bijzonder populair is.

Vind je het wel leuk?

Jawel, al is mijn rol eigenlijk zeer beperkt. De columns zijn al geschreven en ik hoef ze alleen in te spreken. De hele uitrol gebeurt door anderen, logo maken, muziekje bedenken en eronder plakken, monteren en zo. Maar het is altijd leuk om iets nieuws te proberen. Stel dat het niks wordt kunnen we in ieder geval zeggen dat we het hebben geprobeerd. Al ben ik wel altijd bang dat het niks wordt.

Vanwaar de titel ‘Knap hom der veur Popko’?

Ook een idee van Liselotte en het AV-team. De eerste optie was ‘Enter Sandman’, aangezien ik wel een fan ben van Metallica. Goede kans dat mensen dan per ongeluk op de podcast komen. Maar ‘Popko’ is meer eigen. Het is een van de twee kreten die ik ooit riep achter het stuur van een Tesla. Met die andere kreet haalde ik toen Dumpert.

Je schreef in een column dat je jezelf vindt klinken als een spreker op een uitvaart. Durf je de podcast wel te luisteren?

Nee, eigenlijk niet heel goed. Ik vind mezelf niet echt een spannende spreker. Het is al lastig om naar de column op video te kijken. Wat ik dan ook zelden doe. Al went het wel. Maar ik kijk sowieso zelden terug naar gemaakt werk. Ook met boeken en verhalen. Alleen als ik ergens moet voorlezen. Het schrijven zelf is het leukste.

Heb je nog meer wilde toekomstplannen?

Geen wilde in ieder geval. Een volgend boek schrijven, een volgende theatershow. Had ik zelfs al lang weer mee moeten beginnen. Maar dat ligt buiten DVHN. Als ik er elke dag een column kan blijven leveren, dan wordt het al wat.

Dan de belangrijkste vraag: waar kan ik de podcast luisteren?

Uiteraard via onze site , maar ook op Spotify , Apple Podcasts of via je favoriete podcastapp.