Kom meeluisteren naar de speciale voetbalpodcasts van DVHN

William Pomp (foto) rapporteert in Radio Milko over het wel en wee van FC Groningen. Jonathan Ploeg doet dat over FC Emmen, met vaste gespreksleider Thijs de Jong.

William Pomp (foto) rapporteert in Radio Milko over het wel en wee van FC Groningen. Jonathan Ploeg doet dat over FC Emmen, met vaste gespreksleider Thijs de Jong.

Dagblad van het Noorden maakt speciale voetbalpodcasts exclusief voor abonnees. Deze podcasts worden niet op de geijkte podcastplatforms - zoals Spotify en Apple - gepubliceerd, maar op de website en in de app. Achter de betaalmuur.

Afgelopen zomer zette DVHN een serie journalistieke praatshows over FC Groningen en FC Emmen voor het eerst achter de betaalmuur. Met groot succes. Radio Milko en Radio Meerdijk trokken veel luisteraars. Abonnees en lezers die speciaal voor de podcasts een PREMIUM-abonnement afsloten.

Barsinghausen

De afleveringen gingen over de voorbereiding op het nieuwe seizoen. FC Groningen was op trainingskamp in Barsinghausen (Duitsland) en de equipe van Dick Lukkien streek neer in Delden. Deze dagelijkse updates voor clubwatchers William Pomp (FC Groningen) en Jonathan Ploeg (FC Emmen) werden zeer goed beluisterd en gewaardeerd. Enkele tientallen voetbalfans namen een abonnement.

Geïnspireerd op dit succes heeft DVHN in de verlengde winterstop hetzelfde gedaan. Jonathan Ploeg ging in het voetspoor van FC Emmen, dat op trainingskamp was in Estepona en William Pomp volgde nabij Murcia de voorbereiding van FC Groningen op de tweede seizoenshelft. Onder leiding van podcasthost Thijs de Jong deden de voetbalkenners van DVHN dagelijks via de microfoon verslag van de verrichtingen van beide teams onder de Spaanse zon, die zich overigens bijzonder spaarzaam liet zien.

Groeiende luistercijfers

Tijdens het WK maakte DVHN samen met de Leeuwarder Courant ook nog een dagelijkse podcasts over de mondiale landencup in Qatar. Radio Qatar verscheen op de website en in de nieuwsapp en werd tevens verspreid via de reguliere clubpodcastskanalen van beide kranten. Thijs de Jonge besprak met verslaggevers William Pomp en Renze Lolkema de prestaties van het Nederlands elftal en de wereldtop. Ook een hele trits gasten liet zijn licht schijnen over het WK: Riemer van der Velde., Hans Nijland, Gertjan Verbeek, Hugo et cetera. Er luisterden ruim 25.000 mensen naar.

Zodra begin januari de eredivisie wordt hervat, zijn Radio Milko en Radio Meerdijk weer wekelijks van de partij. Elke maandagmiddag verschijnt een nieuwe aflevering online. Op de website, in de nieuwsapp en in uw favoriete podcast-app.

William Pomp: Met podcast kom je dichter bij de lezer

,,Met onze podcasts komen we voor mijn gevoel nog veel dichter bij onze nieuwsconsument dan dat we met onze geschreven producties doen. Ik hoop onze luisteraars het gevoel te geven dat ze bij ons aan tafel zitten, dat we een spontaan gesprek hebben dat ook in een kroeg plaats zou kunnen vinden of zomaar ergens op straat.

De interactie is met een podcast natuurlijk veel groter. Je kunt het hardgrondig met de presentator of de andere gasten oneens zijn, maar ook volledig op één lijn zitten. Het zorgt hoe dan ook voor dynamiek. Verder is de podcast het uitgelezen podium om nieuws te duiden. Je kunt met het gesproken woord vaak net een spade dieper steken dan met de geschreven variant, al was het alleen maar omdat de zinnen veel sneller uit je mond rollen.

Al met al maakt het dat de podcast de ideale aanvulling is op onze stukken in de krant of op de website. Dat onze lezers dat ook steeds meer ontdekken zien we aan de stijgende luistercijfers en de interactie die ook op straat plaatsvindt. Steeds vaker word ik aangesproken op zaken die in bijvoorbeeld Radio Milko de revue gepasseerd zijn. En steeds vaker bereiken me speciale verzoeken, bijvoorbeeld over gasten die we eens uit zouden moeten nodigen. Leuk en zeer welkom!’’

Waardevol inkijkje in FC Emmen

Clubwatcher Jonathan Ploeg van FC Emmen loopt weg met de voetbalpodcast. ,,No podcast, no party’’, zegt hij. ,,Ook wij zijn op de trein gesprongen door Radio Meerdijk in het leven te roepen. Een podcast over FC Emmen waarin we doorgaans elke maandag alle ins en outs bespreken die betrekking hebben op de Drentse eredivisieclub. De podcast geeft ons als krant en mij als clubwatcher de mogelijkheid luisteraars een uniek en waardevol inkijkje te geven bij FC Emmen.

Neem vorige week: elke dag namen we een aflevering op vanuit het trainingskamp in het Zuid-Spaanse Estepona. Onder meer over de helse regenbuien, een afgelast padel-uitje, assistent-trainer Gerard Wiekens die plotseling even meedeed tijdens een partijtje, een bijzondere ontmoeting aan het strand met oud-profvoetballer Gerrie Slagboom, spelers die op het vliegveld hun potjes gel en busjes deo moesten inleveren omdat die groter waren dan toegestaan. Kortom: dingen die interessant zijn voor mensen die op enige afstand staan, soms het lachen of huilen waard, echter niet altijd even geschikt voor een apart artikel, maar des te meer perfect voor een podcast.\

De kracht van een podcast als Radio Meerdijk is dat het een mooie, laagdrempelige aanvulling is op het geschrevene. Sommige onderwerpen worden nog eens extra besproken, van een andere kant belicht, we kunnen als journalisten onze analyse geven over wat er gaande is en een stukje transparantie bieden door te vertellen hoe iets tot stand is gekomen. Daarnaast is voor de luisteraars het voordeel dat ze een podcast overal en altijd kunnen consumeren: in de auto, op de fiets, in de trein, lopend, op de wc, in bed; noem maar op.’’