Ontdek Radio Ramkraak, de nieuwe wekelijkse crimepodcast van DVHN

Jeroen Kelderman is podcastmaker en presentator van Radio Ramkraak: In onze podcast kun je straks luisteren naar verhalen over trends in de onderwereld, drugslabs, moord en belangrijke rechtszaken in het Noorden.

Jeroen Kelderman is podcastmaker en presentator van Radio Ramkraak: In onze podcast kun je straks luisteren naar verhalen over trends in de onderwereld, drugslabs, moord en belangrijke rechtszaken in het Noorden. Foto: Marcel Jurian de Jong

Elke week een podcast over een opmerkelijke misdaad in Groningen, Drenthe of Friesland. Dat is Radio Ramkraak. Presentator Jeroen Kelderman vertelt alles over de nieuwe podcast van DVHN en de LC.

Radio Ramkraak? Is dat niet een gekke titel voor een misdaadpodcast?

,,Haha, die vraag snap ik. Je zou deze naam misschien niet verwachten bij een serieuze crimepodcast. Het team heeft dan ook uitgebreid over deze naam gediscussieerd, want - hoe verschrikkelijk een ramkraak ook is - de naam heeft iets joligs door de alliteratie. Wat de doorslag gaf, is dat de naam Radio Ramkraak blijft hangen in je geheugen. We hopen dat mensen ons op die manier beter weten te vinden. Want, heb jij die nieuwe aflevering van Radio Ramkraak al gehoord?”

Hoe is het idee ontstaan en wat valt er straks te beluisteren?

,,Chef Annique Oosting is groot fan van true crime podcasts en was zeer gecharmeerd van de Taghi Podcast (nu Misdaadpodcast) van het Parool. Leeuwarder Courant en Dagblad van het Noorden hebben veel expertise in huis op het gebied van criminaliteit. In onze podcast kun je straks luisteren naar verhalen over trends in de onderwereld, drugslabs, moord en belangrijke rechtszaken in het Noorden. We bespreken niet alleen de feiten, maar leggen ook uit waarom en hoe misdrijven gepleegd worden.”

Waar komt onze fascinatie voor misdaden toch vandaan? Heb jij daar een verklaring voor?

,,Angst is een hele sterke emotie, die zeker bij misdaad een grote rol speelt. Een wetenschapper vertelde ooit dat een goed crime verhaal te vergelijken is met een ritje in de achtbaan. In je hoofd weet je dat alles veilig is, maar toch voel je de angst in je lijf. Aan het einde van de rit stap je uit met een euforisch gevoel.”

Wat voegt deze crimepodcast toe aan de bestaande over criminaliteit?

,,De bestaande crimepodcast richten zich op heel Nederland of op de randstad. Onze podcast gaat specifiek over criminaliteit in Noord-Nederland en daarmee zijn wij de eerste en tot nu toe de enige.”

Dus iedereen straks wekelijks afstemmen op Radio Ramkraak?

,,Vanaf april zijn we iedere week te beluisteren via alle bekende podcastplatformen (Spotify en Apple) en natuurlijk op onze eigen apps en websites.”

Jeroen Kelderman

Presentator van Radio Ramkraak Jeroen Kelderman heeft al een serie hooggewaardeerde podcasts op zijn naam staan. Luister maar eens naar ‘Het verdwenen meisje’, ‘De Kofferbakmoord’ of ‘In het hart geraakt’.