Podcast De Kofferbakmoord al meer dan miljoen keer beluisterd

Op 31 maart 2017 werd bij het Stieltjeskanaal in de kofferbak van zijn eigen auto het levenloze lichaam aangetroffen va Ralf Meinema uit Klazienaveen.

Op 31 maart 2017 werd bij het Stieltjeskanaal in de kofferbak van zijn eigen auto het levenloze lichaam aangetroffen va Ralf Meinema uit Klazienaveen.

Podcast De Kofferbakmoord van DVHN is meer dan een miljoen keer beluisterd. De reactie van maker Bas van Sluis is veelzeggend. ,,Ik had die miljoen streams graag ingeleverd voor de oplossing van de moord op Ralf Meinema.’’

Op de vroege ochtend van 31 maart 2017 ziet een vrachtwagenchauffeur in het Stieltjeskanaal, tussen Coevorden en Zandpol, een zwarte Mercedes op de wallekant bungelen. De ruitenwissers zwiepen op en neer. Hij belt de politie. In de kofferbak blijft een lijk te liggen. Het is het lichaam van de zwaar toegetakelde Ralf Meinema. Wat is er gebeurd met de 31-jarige man uit Klazienaveen? Podcast De Kofferbakmoord probeert licht te scheppen in deze duistere zaak.

Raadselachtige moordzaak

De Kofferbakmoord werd in maart 2019 gelanceerd. Al in de eerste maand werd de podcast meer dan 400.000 keer beluisterd. En de true crime -podcast bleef maar gaan. Per dag komen er nog steeds zo’n 500 downloads bij. De serie bestond aanvankelijk uit 4 afleveringen. Later is daar op basis van de rechtszaak een vijfde aan toegevoegd.

De raadselachtige moord op Ralf Meinema is nog steeds niet opgelost. Het OM moest een verdachte laten gaan en probeert nu via DNA-verwantschapsonderzoek te achterhalen wie verantwoordelijk is voor de dood van de boerenzoon. Bas van Sluis hoopt dat de zaak zo snel mogelijk wordt opgelost. Vooral voor de ouders van Ralf is het ondraaglijk niet te weten wat er precies met hun zoon is gebeurd.

‘Spannend om te horen’

DVHN kreeg alle medewerking van de ouders, die er alles aan is gelegen de moord op te lossen. Van Sluis: ,,Elk snippertje dat ertoe kan leiden dat de dader gevonden wordt, pakken ze met beide handen aan.’‘

Het enorme succes van de podcast heeft de makers wel verbaast. ,,We weten dat verhalen over criminaliteit ook in de krant goed gelezen worden. Deze zaak hield veel mensen bezig. Niet alleen de vrienden en familie van Ralf, maar ook de gemeenschap in Klazienaveen. Dit klinkt als borstklopperij, maar ik vind dat de serie goed in elkaar steekt. Het is een aansprekend verhaal en spannend om te horen, ook voor mensen die Ralf niet kennen. Dus ik verwachtte wel dat het veel luisteraars zou trekken, misschien 50.000 of zo. Maar een miljoen, dat is wel heel veel!’‘

De Kofferbakmoord werd gemaakt door Bas van Sluis en Renate Winkel. Zij werden ondersteund door Jeroen Kelderman, Willem Dekker, Inki de Jonge, Matthijs Mol, Liselotte Schüren en Alwin Wubs. Heeft u hem nog niet beluisterd? Klik dan op deze link . De Kofferbakmoord is ook te beluisteren op Spotify of in een andere populaire podcast-app.