Serie waarin Groningse fotograaf Corné Sparidaens hartpatiëntje Daan (2) volgt in UMCG genomineerd voor Zilveren Camera

Corné Sparidaens was diep onder de indruk van wat hij meemaakte op de OK van het ziekenhuis.

Corné Sparidaens was diep onder de indruk van wat hij meemaakte op de OK van het ziekenhuis. Foto: Corné Sparidaens

Fotograaf Corné Sparidaens maakt kans op de Zilveren Camera voor de fotoserie die hij voor Dagblad van het Noorden maakte van hartpatiëntje Daan (2), die recent in het UMCG een nieuwe hartklep kreeg.

Sparidaens is met de serie genomineerd in de categorie Regionaal Nieuws. Ook de in Haren woonachtige fotograaf Kees van de Veen is genomineerd. De winnaar van elke categorie maakt kans op de Zilveren Camera. De bekendmaking is op 10 februari.

Mooi en eervol natuurlijk dat de vakjury zijn fotoserie hoog waardeert, zegt Sparidaens, maar daar was het hem niet in de eerste plaats om te doen. Hij wilde vooral ontdekken en vastleggen wat de afdeling kinderhartchirurgie van het UMCG nu precies inhoudt. Het is immers al een tijd de meest besproken afdeling van het ziekenhuis, omdat de kans bestaat dat Groningen deze vorm van hoog specialistische zorg moet inleveren.

Geen idee

,,Er wordt steeds geroepen: het mag hier absoluut niet verdwijnen”, zegt Sparidaens. ,,Zou dat dan echt zo erg zijn, vroeg ik mij af. Ik had geen idee, want ik wist helemaal niet wat kinderhartchirurgie precies inhield. Vele andere inwoners van Noord-Nederland denk ik ook niet. Ik wilde dat daarom graag met eigen ogen zien en dit vastleggen.”

In juni diende hij bij het UMCG zijn verzoek in om een patiëntje en zijn familie te kunnen volgen. Er was heel wat overleg voor nodig, maar uiteindelijk besloten de top van het Beatrix Kinderziekenhuis en het team van kinderhartchirurgen dat het mocht. Hartchirurg Sara Arrigoni ervoer met Sparidaens het vertrouwen dat nodig is als je iemand toelaat tot zoiets kwetsbaars als een openhartoperatie van een kind.

Zonder camera

Het gaat om Daan Schoonhoven (in maart wordt hij 3) uit Harderwijk. Hij is geboren met een tetralogie van Fallot, een combinatie van verschillende afwijkingen aan het hart. Het zorgt er onder andere voor dat hij meerdere keren in zijn leven een nieuwe donorhartklep moet krijgen.

Zijn ouders zeiden direct ja op de vraag of Sparidaens de operatie mocht vastleggen. De Groninger nam daarna de moeite om (zonder camera) naar Harderwijk te rijden om kennis te maken en zijn plan verder uit te leggen. De operatie vond uiteindelijk plaats op 13 december.

Sparidaens was ongelooflijk onder de indruk van wat hij meemaakte op de OK. ,,Wat mij opviel was hoe ontspannen, maar niet té ontspannen de sfeer was. In die operatiekamer vallen alle radertjes perfect in elkaar. Iedereen wist wat hem en haar te doen stond en deed die bijdrage met 100 procent inzet. Ik weet nu zeker dat als dit eindigt er ontzettend veel vakkennis op het gebied van kinderhartchirurgie verloren gaat in Noord-Nederland.”

Trap op

De operatie verliep zoals gepland. Ruim een maand na de operatie klimt Daan de trappen alweer lachend op, zegt zijn moeder Reinalda. De chirurgen in het UMCG voorzien voor hem een goede kwaliteit van leven. Dat is dus wat de afdeling van het kinderhartchirurgie waard is, concludeert de fotograaf.