De reis van Emo

St. Paul's kathedraal in Münster

Onrecht is van alle tijden. Ook al in de dertiende eeuw. Abt Emo van het klooster van Wierum is zeer verontwaardigd over het onrecht dat de bisschop van Münster zijn klooster aandoet. Hij haalt verhaal bij de paus in Rome. Zijn reis – te voet, te paard en per boot – duurt 241 dagen.

Dit waargebeurde verhaal klinkt als een historische avonturenroman. En zo verscheen het ook. Auteur Ynskje Penning schreef een boek over de Friese abt Emo die zijn leven waagde om zijn klooster te redden: Emo’s Labyrint. Achthonderd jaar later kun je nog steeds een reis maken in zijn voetsporen.

Barre tocht over de Alpen

De barre reis van Emo begint op 9 november 1211 in Nijeklooster – tegenwoordig Wittewierum – in Groningen. Hij zet samen met vriend Hendrik eerst koers richting Prémontré in Frankrijk, naar het ‘hoofdkantoor’ van zijn orde, de premonstratenzers. De abt komt op 28 november 1211 aan en bespreekt zijn ruzie met de bisschop van Münster. De abt van Prémontré raadt hem aan vooral met de paus in Rome te gaan praten. Met een aanbevelingsbrief op zak reist Emo verder. Hij overnacht onder meer in het schilderachtige kasteelstadje Coucy-le-Chateau. Kerst 1211 trekt hij over de zwaar besneeuwde Alpenpas van Mont Cenis, tweeduizend meter hoog. Dat hij Rome levend bereikt is een wonder.

 

Lange weg naar Münster

Emo verblijft bijna twee maanden in Rome. De paus stelt hem tenslotte in het gelijk. De abt heeft onvoldoende geld bij zich om de dure pauselijke bul te kopen. Friese lakenhandelaren schieten hem het geld voor, maar nemen de bul mee als onderpand. Als Emo in Florence de bul terug wil kopen, blijken de kooplieden beroofd. De bul is weg. Hij stort in, maar vriend Hendrik haalt een kopie in Rome. Ze gaan op weg naar Münster om de gevreesde bisschop Otto van Münster om de oren te slaan met de schriftelijke steun van de paus. Op 6 juli 1212, na een lange en gevaarlijke reis van 241dagen keert Emo terug in Wittewierum en kan hij met steun van de paus zijn klooster stichten. Het klooster van Wittewierum groeit uit tot een van de belangrijkste kloosters in het noorden van het land.

 

Reis terug in de tijd

Tijdens zijn reis deed Emo vele kloosters, kastelen en abdijen. Een reis in de voetsporen van de abt is een reis terug in de tijd. Veel van de middeleeuwse locaties waar hij langstrok bestaan nog steeds. Emo’s reis leidt de reiziger van de eenentwintigste eeuw door de heftige culturele, politieke en religieuze ontwikkelingen van Europa aan het begin van de dertiende eeuw.

Reis mee met Emo

Benieuwd naar de route die Emo door Europa bewandelde en welke steden en dorpen hij haandeed? Zijn reis is digitaal te bekijken . Auteur Ynskje Penning begeleidt reizen in de voetsporen van Emo. Ze neemt je mee naar bijzondere dertiende-eeuwse locaties in Nederland, België, Duitsland en Italië.

  • Boek: Emo’s Labyrint
     
  • Auteur: Ynskje Penning
     
  • Uitgeverij: Penningboek
     
  • Prijs: 18,95 euro

Klik hier om terug te keren naar Reis!

Of like Reis! op Facebook , Twitter en Instagram

Nieuws

Meest gelezen

menu