Onder de wolk van Zwolle

De Fundatie

Je kunt hem haast niet missen: de ‘wolk’ van Zwolle. Het dak van De Fundatie is een blikvanger van formaat. Een bezoek aan deze historische Hanzestad is pas compleet als je ook dit museum hebt bezocht.

Buitenaards

De 55.000 tegels waaruit het dak van De Fundatie bestaat, veranderen onder invloed van het licht. Schijnt de zon, dan is het ellipsvormige dak wit. Is het een grijze dag, dan kleurt het blauw. Hoe dan ook is het een imposante, bijna buitenaardse verschijning.

Het gebouw is bijzonder, maar ook onder de wolk is het voor de kunstliefhebber genieten. Naast een vaste collectie heeft De Fundatie regelmatig opzienbarende tijdelijke tentoonstellingen. Vanuit het ‘oog’ in de wolk heeft de bezoeker ook nog eens een fantastisch uitzicht over de binnenstad.

Ondergronds

Eenmaal neergedaald uit de wolk en met twee benen op de grond gaan we op verkenning door de stad. Stadsgids Keetje leidt ons rond door de Hanzestad die anno nu een bruisende (studenten)stad is. Van het smalste huisje van de stad aan het Fraterhofje, via het oudste huis (anno 1300) en het mooiste straatje met de naam Krommejak naar Café de Gezelligheid, waar de ingang is naar een ondergronds gangenstelsel.

Bovengronds

Ook bovengronds is genoeg te zien. Als je onder de middeleeuwse Sassenpoort doorwandelt, loop je via de Sassenstraat tegen de Grote Kerk in hartje stad aan. We kijken binnen bij het Zwolse Balletjeshuis en bewonderen het originele interieur uit de zestiende eeuw én het imposante aanbod aan ouderwets lekker snoepgoed.

 

Via de Korte Ademhalingssteeg – vroeger de steeg naar het schavot - komen we op de Grote Markt. Waar eens het schavot stond, staat nu een ‘glazen engel’, een beeld van de beschermheilige van de stad: Sint Michael.

Keetje leidt ons tot slot via de ‘Peperbus’ en de oude stadsmuur naar Herman, de middeleeuwse ‘mummie’ die zijn laatste rustplaats in Waanders in de Broeren heeft. Deze imposante boekhandel in de oude kerk heeft naast veel boeken een fraaie brasserie waar we even rustig kunnen bijkomen van alle indrukken van Zwolle.

Internationale Hanzedagen

Zwolle is net als het nabijgelegen Kampen een Hanzestad. Van 15 tot en met 18 juni 2017 vinden in Kampen de Internationale Hanzedagen plaats.

Nieuws

Meest gelezen

menu