Zwemwater weer schoner geworden

ANP

De inspanningen om het zwemwater in Nederland schoner te krijgen werpen vruchten af. Toch verslechterde de waterkwaliteit op acht locaties. Dat blijkt dinsdag uit het jaarlijkse zwemwaterrapport van het Europees Milieuagentschap (EMA).

Van de 718 plekken aan de kust en in het binnenland die vorig jaar zomer werden geïnspecteerd, was de waterkwaliteit bij 2,6 procent slecht. Een jaar eerder was dat nog 3,4 procent en in 2014 bijna 5 procent.

De onderzoekers namen tijdens het zwemseizoen monsters en controleerden die op vervuiling en schadelijke stoffen. In heel Europa werden meer dan 21.000 zwemplekken onderzocht. Ruim 85 procent kreeg het stempel uitstekend. In 1,4 procent van de gevallen werd de minimumstandaard niet gehaald.

In Ierland, het Verenigd Koninkrijk en Slowakije werd relatief veel vervuild zwemwater aangetroffen. In Italië verslechterde de situatie op 22 locaties en ook in Spanje en Denemarken is nog ruimte voor verbetering. Luxemburg, Cyprus, Malta en Griekenland deden het juist goed.

Nieuws

Meest gelezen

menu