​Max Verstappen gekozen tot Sportman van het Jaar. Sifan Hassan opnieuw Sportvrouw van het Jaar. Atlete mist gala door positieve coronatest

Sifan Hassan. Foto: ANP

Formule 1-coureur Max Verstappen is woensdag gekozen tot Sportman van het Jaar. Atlete Sifan Hassan werd gekozen tot Sportvrouw van het Jaar, voor de tweede keer op rij.

Verstappen pakte zondag 12 december, als eerste Nederlander, de wereldtitel in de Formule 1. De coureur, in het jaar van zijn eerste overwinning (2016) ook al gekozen tot Sportman van het Jaar, kreeg in de verkiezing de voorkeur boven BMX’er Niek Kimmann en baanwielrenner Harrie Lavreysen, die beiden afgelopen zomer in Japan olympisch goud pakten. Lavreysen pakte zelfs drie plakken: twee keer goud en één keer brons.

Max Verstappen was zelf niet aanwezig in de Lichtfabriek in Haarlem, waar het gala in bescheiden vorm werd gehouden. De Jaap Eden-award werd in ontvangst genomen door zijn vader Jos.

Sifan Hassan

De 28-jarige Hassan veroverde afgelopen zomer op de Olympische Spelen van Tokio goud op de 5000 en 10.000 meter en brons op de 1500 meter. Ze was bovendien de eerste atlete die de 1500, 5000 en 10.000 meter combineerde op een Olympische Spelen.

In de verkiezing van Sportvrouw van het Jaar kreeg Hassan, op het vorige Sportgala in 2019 ook al gekozen tot beste sportvrouw, de voorkeur boven wielrenster Annemiek van Vleuten en shorttrackster Suzanne Schulting.

Hassan test positief op coronavirus

Hassan was speciaal voor de prijsuitreiking naar Nederland gekomen, maar testte op de dag van het Sportgala positief op het coronavirus. Ze ontbrak daarom in Haarlem.

De atlete reageerde via een videoverbinding op haar uitverkiezing. „Het was een heel bijzonder jaar voor mij en ik ben hartstikke blij met deze prijs. Bedankt aan iedereen die op me heeft gestemd”, zei Hassan, die naar eigen zeggen geen coronaklachten heeft.

„Ik heb vanochtend nog een mooie tijd gelopen. Ik voel me prima en had gewoon veel zin om daar bij jullie te zijn”, zei ze tegen het selecte gezelschap in Haarlem. „Ik ben twee keer gevaccineerd, ik voel me prima en heb geen klachten, maar ineens ben ik positief.”

Sportploeg van het Jaar

De Nederlandse baansprinters werden voor de tweede keer uitgeroepen tot Sportploeg van het Jaar. De teamsprinters kregen de voorkeur boven de hockeysters, die dit jaar het EK in eigen land wonnen en goud pakten in Tokio, en de roeiers van de dubbelvier.

Coach van het Jaar

Hugo Haak kreeg opnieuw de prijs voor Coach van het Jaar. De 30-jarige Haak is de coach van de Nederlandse baansprinters. Hij ontving in 2019 ook al de Jaap Eden-award op het Sportgala.

Paralympisch Sporter van het Jaar

Handbiker Jetze Plat is uitgeroepen tot Paralympisch Sporter van het Jaar. De geboren Amsterdammer veroverde afgelopen zomer op de Paralympische Spelen van Tokio drie gouden medailles in vier dagen tijd: op de triatlon, de tijdrit en de wegwedstrijd.

Plat (30) werd in 2017 en 2019 ook al uitgeroepen tot Paralympisch Sporter van het Jaar.

Fannie Blankers-Koen Carrièreprijs

Voormalig wielrenner Hennie Kuiper (72) heeft de Fannie Blankers-Koen Carrièreprijs gekregen. Deze prijs werd postuum ook de in maart overleden Bibian Mentel toebedeeld. De prijs werd in ontvangst genomen door haar man Edwin Spee en zoon Julian.

Nieuws

menu