Ronald Koeman staat met Barcelona voor krakers tegen Real Madrid en Juventus: ‘In mijn hoofd ben ik totaal onafhankelijk’

De wittebroodsweken van Ronald Koeman (57) zijn voorbij. Vandaag begint zijn FC Barcelona aan een zware wedstrijdreeks met onder meer krakers tegen Real Madrid en Juventus. ,,Het lukt steeds beter om ook echt te genieten van wat ik nu doe.”

Ronald Koeman als coach van FC Barcelona: „Het is echt fantastisch hoe Messi dingen doorziet.”

Ronald Koeman als coach van FC Barcelona: „Het is echt fantastisch hoe Messi dingen doorziet.” Foto: EPA/Alejandro Garcia

Ronald Koeman staat even op van zijn bureau en draait een rondje met zijn laptop. Via de webcam zien we het uitzicht vanuit zijn trainerskamer: twee strak gemaaide oefenvelden van het Ciutat Esportiva Joan Gamper. We spreken Koeman via Google Meet vandaag, geheel in stijl met de mores in coronatijden. Het is de dag van Italië-Nederland in Bergamo, tot voor kort een interland waar hij gewoon langs de lijn had gestaan als bondscoach. Het liep anders toen FC Barcelona half augustus belde. Na twee mislukte aanzoeken was hij nu gedecideerd: dit was het moment om zijn droom waar te maken. Zijn onafgeronde klus bij Oranje ten spijt.

,,Nee, ik heb geen moment spijt gehad”, zegt Koeman. ,,In het begin word je helemaal opgeslokt, sta je er allemaal amper bij stil. Nu realiseer ik me wel: ik ben trainer van FC Barcelona. Het lukt steeds beter om ook echt te genieten van wat ik nu doe.”

Zijn tijd bij het Nederlands elftal heeft hij in zijn hoofd al een tijdje afgesloten.

Toch gaat het in Zeist nog geregeld over je.

,,Dat hoor en lees ik ook, ja. Dat stoort me wel een beetje, moet ik zeggen. Daar moeten ze echt vanaf. Die zogenoemde ‘lijn Koeman’ steeds. Hoezo, denk ik dan. Als ze bedoelen: het werken binnen de technische staf en met de spelers, oké, ja, daar had de groep een goed gevoel bij. Maar verder: er is nu een nieuwe bondscoach met zijn eigen visie op voetbal, zijn eigen persoonlijkheid, zijn eigen manier van leiding geven. Kijk vóóruit, zou ik willen zeggen.”

Hoe heb je de zoektocht naar je opvolger gevolgd? Was je verbaasd dat ze Louis van Gaal helemaal niet hebben gebeld?

,,Dat zijn beslissingen van de bond. Ze hebben een keuze gemaakt waar ik uiteindelijk best wel begrip voor heb. Ze hebben waarschijnlijk ook met de spelers gesproken. Of je spelers moet spreken, is een andere vraag. Maar dit is een redelijk volwassen groep die weet welke kant ze op wil. Maar wat ik nu van een afstandje zie, komt het nog wel wat onzeker over allemaal. Rond die eerste twee wedstrijden, vond ik. In de uitstraling.”

Hoe bedoel je dat?

,,Het is natuurlijk niet prettig als je net binnen bent als coach en je moet meteen al constant in de verdediging. Ik heb dat zelf ook wel eens gehad. In Nederland staat alles meteen ter discussie. Dat was voor Frank bijna niet te doen. Ik denk dat je daar zelf harder in moet zijn, bijt als trainer maar van je af, zou ik zeggen. Maar dat is ook iemands karakter. En wat ik net al zei: vooral je eigen koers varen, neem je eigen beslissingen.”

Maar als Oranje komende zomer Europees kampioen wordt, of ze zouden er in de eerste ronde al uit gaan, dan vind jij ook niet dat jouw naam daar nog aan gekoppeld moet worden?

,,Nee. Als het heel goed gaat, is dat dankzij de spelers. En dat er een goed elftal staat. En als dat toernooi niet goed gaat, is dat omgekeerd ook zo.”


Koeman heeft inmiddels zijn eigen zorgen. In een gespreid bedje kwam hij deze zomer niet bepaald terecht bij Barcelona. De Catalaanse club zat nog midden in een diepe sportieve en financiële crisis. Sterspeler Lionel Messi wilde per se vertrekken. En dan waren er nog de zorgen rondom de coronapandemie, met alle impact die daarbij hoort. Hij vertelt over de restricties rondom corona, die al sinds zijn komst naar Spanje heel erg streng zijn, zeker in het voetbal. ,,Je ontkomt er geen moment aan. Dit is een week met voor de meeste spelers dus interlandverplichtingen. Als ze op donderdag terugkomen, worden ze bij aankomst meteen getest. Maar tot die testuitslag er is, mag je in Spanje onder geen beding groepstrainingen doen. Dat betekent dat we in zo’n week dus alleen op de vrijdag kunnen trainen.”

Alles vraagt improvisatie. ,,We mogen ook voor wedstrijden maar een bepaald aantal minuten in de kleedkamer zijn. Je moet je voorstellen dat als Messi bij de training of een wedstrijd aankomt, hij zijn voetbalkleren al aan heeft. En na afloop stappen die jongens ook weer in hun tenue achter het stuur.”

Met die ene training in de benen begint voor Barça vanavond een serie van zeven wedstrijden in slechts 22 dagen. Vanavond wacht Ajax-beul Getafe, meteen daarna gaat het in een noodvaart door. ,,Gelukkig heb ik wel aardige spelers”, grinnikt Koeman. ,,De meesten pakken dingen heel snel op. Maar het heel gedetailleerd inslijpen van een speelwijze gaat in deze weken niet meer. Door de coronaregels heb je ook minder contact met de groep als geheel. Het wordt er niet leuker op.”

Toch lijkt het vooralsnog iets rustiger dan toen je net begon. Neem ons eens mee terug naar augustus. Toen lag het dossier Messi nog in volle omvang op tafel, met al zijn ontploffingsgevaar.

,,In mijn eerste dagen heb ik veel met mensen gesproken over de situatie bij de club. Toen werd al wel duidelijk dat er grote onvrede leefde bij de spelers, op allerlei vlakken. Prioriteit had voor mij daarom om eerst met Messi te praten, om te luisteren hoe hij de dingen zag. Bij hem thuis heeft hij me toen van alles verteld. Daar heb ik goed naar geluisterd, maar ook aangegeven: ‘Ik ben daar allemaal niet bij geweest.’ Ik kon alleen maar vertellen hoe ik wilde gaan werken en hoe ik dingen wilde veranderen. Dat was wel leuk, want aan het einde van het gesprek hadden we het over de beste manieren om druk te zetten, over het spel, echt over voetbal. Dat voelde voor mij als: hij is een liefhebber en hij wil nog weten hoe het gaat.”

Maar hij zat toen nog wel steeds in de modus: ik wil weg.

,,Ja. Maar de club was heel duidelijk daarover: hij kon niet weg. De afkoopsom (400 miljoen euro, red.) was zo hoog, dat geen club dat ging betalen in deze tijd. Dus voor mij was vooral de vraag hoe ik hem vervolgens terug zou krijgen, op het veld en daarbuiten, als persoon en als voetballer. Toen hij na die hectische week inderdaad weer begon met trainen, zag ik alleen maar goede dingen.”

Nu jij dagelijks met hem werkt, waaraan zie je nou dat Messi de beste van de wereld is?

,,Het is echt fantastisch hoe hij dingen doorziet. Hoe slim hij is als voetballer, en hoe hij het technisch perfect uitvoert. Hij maakt dus echt op het aller-, allerlaatste moment een keuze aan de bal, in een fractie van een seconde. Als we op de trainingen een pass- en trapoefening doen, doet Alfred Schreuder (assistent-coach, red.) de instructies in half Spaans, half Engels. Ik verduidelijk dan soms wat in het Spaans, maar bij Messi is dat helemaal niet nodig. Hij doorziet de oefeningen meteen. Hij is, om het zo te zeggen, maximaal voetbalintelligent.”

Had je in eerste instantie een plan mét Messi gemaakt en een plan zónder Messi? Had je zonder hem een andere speelwijze gekozen, mogelijk met Georginio Wijnaldum?

,,In mijn ideeën ben ik er steeds vanuit gegaan dat hij zou blijven. Als Messi was vertrokken, was er een totaal andere situatie ontstaan, dat hadden we dan moeten zien. Onze interesse voor Wijnaldum stond er sowieso los van. In algemene zin vind ik dat onze selectie wel wat diepgang kon gebruiken, zeker ook zonder bal. Maar de financiële situatie was bekend bij de club, zijn positie had minder prioriteit dan bijvoorbeeld de rechtsback of de spits-positie.”

Tot op de laatste transferdag zijn jullie bezig geweest om Memphis Depay te halen. Wat is kort voor zo’n deadline jouw rol in het afronden van zo’n transfer?

,,Die rol heb ik niet, dat is aan de club. Voor mij is het ook afwachten.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu