‘Jillert zet me voor lul. Ik ben klaar met hem'

Berga en Anema weer aan tafel

Na de soaps rondom de Drentse Cupwinaars Ingmar Berga en Janneke Ensing werd bij de finale in Alkmaar over marathonschaatsen, wedstrijden en winnaars nauwelijks meer gesproken.

Berga werd door Aware-coach Jillert Anema niet opgesteld en de Hoogevener won zonder te rijden; Ensing had getwijfeld óf ze wilde starten nadat ze woensdag de wacht kreeg aangezegd door haar ploeg.

Moederziel alleen

Moederziel alleen liep Ensing een rondje. De megafles Schrobbelèr, de traditionele prijs voor de Cupwinnaar, onder de arm geklemd. Ze hield halt bij de bocht waar enkele dorpsgenoten stonden. Iedereen die wilde kreeg een glaasje van de Brabantse alcoholische versnapering. ,,Gezellig hé, zo zonder ploeg'', probeerde Ensing de sfeer er in te houden.

Maar van de sfeer in de Athleteshop-ploeg, onderdeel uitmakend van schaatskoepel iSkate, was weinig over. Woensdag na afloop van ‘haar' marathon van Assen vertelde ploegleider Martijn Kromkamp dat er voor de Cupwinnares geen plek meer zou zijn. ,,De manier waarop vooral'', stak Ensing. Kromkamp hield vooral vast aan zijn zienswijze: hij wil investeren in het vrouwenmarathonschaatsen en ziet niets in een compromis zoals Ensing heeft gevonden tussen schaatsen en wielrennen.

De dagprijs in Alkmaar leek even prooi nummer 63 op kunstijs voor Daniëlle Bekkering te worden, maar de Den Hamse kwam op de streep net tekort op Ineke Dedden.

De beslissing van Anema overtrof de Ensing-rel in het kwadraat. De Fries hield klassementsleider Ingmar Berga aan de kant en zo voelde de Drent zich als een geletruidrager die op weg naar de Champs Elysées niet verder mocht. ,,Jillert heeft me voor lul gezet, ik ben klaar met hem'', zei Berga, die zag dat naaste belager Frank Vreugdenhil (Eldersloo) niet genoeg had om de kloof naar het oranje te dichten. Stadjer Robert Post legde als beste jongere beslag op de derde plaats.

Poot stijf

Terwijl het hele marathonschaatswereldje niets begreep van Anema's besluit, hield Aware de poot stijf. Manager Jos Vaessen: ,,Jiller maakt de opstelling. Punt'', zei de oud-TT-voorzitter, die vooral vond dat de zaak werd opgeblazen. ,,Ineens is het oranje pak belangrijk, terwijl niemand dat ooit belangrijk vindt. Ingmar klaagt al weken over rugpijn, voert opdrachten niet uit en hoort niet bij de beste vijf rijders op dit moment. Maar je kunt toch ook landskampioen voetbal worden zonder te spelen?''

Nieuws

Meest gelezen

menu