‘Mythische’ Ribeiro is met de handballers van Hurry-Up uit Zwartemeer klaar voor de play-offs

Ronald Suelmann van Hurry-Up in actie tegen Aurich. Foto: Jan Anninga

Hurry-Up won zaterdagavond de laatste testcase voor de seizoensstart met 30-28 van het Duitse Aurich, uitkomend in de Derde Bundesliga. Volgens Ulisses Ribeiro, de nieuwe Portugese smaakmaker, is het team er helemaal klaar voor.

Ulisses Ribeiro (29) draagt de naam van een held uit de Griekse mythologie. Odysseus, in het Latijn ‘Ulixes’, was de koning van het eiland Ithaca en maakte volgens de vertelling een lange reis over de zee, waarin hij de grootste obstakels overwon.

De Portugese handballer steekt het verhaal in een modern jasje. De afgelopen seizoenen speelde hij op het eiland Madeira, waar hij vooral in 2018-2019 opviel door met 40 goals namens Madeira SAD mede-topscorer te worden van de Challenge Cup. Nu is hij, dankzij warme contacten via zijn bij Hurry-Up spelende vriend Tiago Azenha, in zijn odyssee beland in Zwartemeer.

Ook in deze mythe kunnen de hindernissen niet ontbreken. Een nieuw land, nieuwe mensen, en dat ook nog eens in coronatijd. De cultuurshock duurde een paar weken, zegt Ribeiro: ,,Ik kon maar niet begrijpen waar ik was. Gelukkig woon ik samen met Tiago, hij is er altijd om me te helpen.’’

Nu, anderhalve maand na zijn aankomst, lijken de grootste aanpassingsproblemen achter de rug. Ribeiro heeft zijn draai gevonden. Dat laat hij zien tegen Aurich, waar hij binnen drie minuten al twee keer raak schiet. De linkerhoekspeler reageert razendsnel, is explosief en staat ook in verdedigend opzicht zijn mannetje. Hoewel zijn Nederlandse woordenschat zich nog beperkt tot ‘links, rechts, draaiom’, coacht hij zijn medespelers de oren van het hoofd.

Een goed teken, want over een week start de strijd om de Nederlandse titel met een wedstrijd tegen Volendam. De play-offs zijn naar voor in het seizoen gehaald, nadat bekend werd dat de BENE-League nog niet in september van start zou gaan. Deze week wordt bepaald of de competitie op 15 oktober van start gaat, of dat het november of misschien wel januari wordt.

Langer uitstel van officiële wedstrijden zou het team alleen maar schaden, denkt Ribeiro: ,,We zijn er nu echt klaar voor en enorm gemotiveerd. Voor mij maakt het niet uit dat het seizoen een ander verloop gaat kennen. Als we maar van start kunnen.’’

Dat denkt ook coach Joop Fiege. ,,We mogen niet klagen, we mogen handballen. Juist nu houden we korte doelstellingen en bekijken het wedstrijd per wedstrijd. De situatie kan door corona elke week anders zijn.’’

De laatste test, tegen Aurich, verloopt volgens Fiege ‘redelijk goed’, afgezien van een snijwond tussen de vingers bij Peter Puljic. Bij rust staat Hurry-Up met 15-13 voor, na de hervatting wordt het maximale verschil vier punten. Vervolgens kijkt Ribeiro met andere basisklanten als Harm Meijer en aanvoerder Ronald Suelmann toe hoe de Duitsers zich tegen ‘de bank’ terugknokken naar een 25-24 voorsprong.

Snel maakt Ribeiro zich klaar om het veld weer in te gaan. Fiege wil nog even het gas erop. Niet veel later geeft de Portugees de beslissende pass op rechterhoekspeler Meijer, die de 29-28 raak schiet. Het slotakkoord komt van nieuwkomer Sverre Jansen. ,,We zijn eraan toe’’, aldus Fiege.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu