FC Emmen wil tegen Fortuna Sittard stijgende lijn doortrekken

De opstellingen. Foto: Hesseling, Rob

Aanstaande zondag wacht FC Emmen in eigen huis met Fortuna Sittard een op papier gelijkwaardige tegenstander. Als het aan trainer Dick Lukkien ligt, gaat zijn ploeg die strijd vol goede wil tegemoet

De interlandperiode bood FC Emmen-trainer Dick Lukkien en zijn staf de mogelijkheid om de selectie de afgelopen twee weken eens flink onderhanden te nemen, zowel op het trainingsveld als in het krachthonk. Menig speler kampte die periode dan ook dikwijls met de nodige spierpijn. „Er is hard getraind, omdat we vonden dat er weer een tandje bij moest worden gezet”, legt Lukkien uit. „Dat betekent: tegen de verzuring aan trainen. Weinig rust, veel herhaling en ook de nodige krachttraining.”

Internationals sluiten later aan

De spelers die voor hun nationale team uitkwamen – Sergio Peña, Miguel Araujo, Nikolai Laursen en Denis Granečný – ontsprongen de dans. Speciaal voor de Peruanen Peña en Araujo werd de vrijdagtraining dit keer niet ‘s ochtends om 10.30 uur afgewerkt, maar om 16.00 uur. Beide kwamen namelijk pas rond de oorspronkelijke trainingstijd aan op Schiphol.

„Ik wilde wedstrijdgericht trainen met die twee erbij”, verklaart Lukkien. Hoewel ‘die twee’ vrijdag vermoeid oogden wegens de ruim tien uur durende vlucht, verwacht hij dat ze zondag rijp zijn voor een basisplek.

Rentree Anco Jansen

Dat geldt niet voor Keziah Veendorp en Marko Kolar. Die moesten donderdag wegens fysiek ongemak de training laten schieten en konden ook vrijdag niet voluit gaan. Het is onzeker of zij zondag minuten kunnen maken. Mede daarom maakt Anco Jansen hoogstwaarschijnlijk zijn rentree in de basis op de voor hem vertrouwde linksvoorpositie. Die werd de laatste weken afwisselend ingevuld door Kolar en Robbert de Vos. Lukkien zegt zijn aanvoerder er fit genoeg voor te achten.

Verder lijkt een basisplaats voor de kersverse aanwinst Ricardo van Rhijn aanstaande. De achtvoudig international werd tijdens de afsluitende trainingspartij veelvuldig op de linker centrale verdedigerspositie geposteerd en Lukkien gaf aan blij te zijn met wat hij zag.

Daarbij speelde concurrent Nick Bakker volgens de trainer de laatste twee wedstrijden weliswaar verdienstelijk op die positie, toch had de trainer in eerste instantie een ander, voorzichtiger traject in gedachten voor de van een kruisbandblessure terugkerende Groninger.

Gelijkwaardige tegenstander

Wie er ook start, één ding is zeker: met Fortuna Sittard wacht FC Emmen zondag een op papier gelijkwaardige tegenstander. Of zoals Lukkien het omschrijft: „We zijn aan elkaar gewaagd.” De trainer vindt dat de Limburgers met onder andere Mats Seuntjens, Zian Flemming, Jorrit Smeets en Tesfaldet Tekie over de nodige kwaliteit beschikken. „Dat zag je onder andere wel in de wedstrijd tegen AZ, waarin ze een 1-3 achterstand wisten om te buigen tot een 3-3 gelijkspel.”

Desondanks dicht hij zijn eigen ploeg kansen toe. „We moeten aanknopen bij de stijgende lijn die we de afgelopen weken te pakken hebben gekregen. Aan de spelers ligt het niet, die hebben vertrouwen in elkaar ook al zien ze dat het nog beter moet. Dat vertrouwen moet alleen niet leiden tot gemakzucht.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu