FC Groningen-fans mogen in Heerenveen demonstreren bij uitgang van het uitvak. Vanaf vrijdagavond noodverordening ingesteld

Het Abe Lenstra-stadion van SC Heerenveen. FOTO ARCHIEF LC/JAN LIGTHART

249 FC Groningen-fans mogen zondagmiddag demonstreren tegen het besluit van burgemeester Tjeerd van der Zwan om uit veiligheidsoverwegingen niet 1200, maar slechts 600 uitsupporters toe te laten bij de wedstrijd SC Heerenveen - FC Groningen.

De fans mogen van 12.30 uur tot 13.30 uur van hun demonstratierecht gebruikmaken. Voor hen is een plek aangewezen bij de uitgang van het uitvak van het Abe Lenstra-stadion. De supportersvereniging van FC Groningen heeft laten weten de demonstratie door te zetten.

,,Demonstreren is een grondrecht”, aldus burgemeester Tjeerd van der Zwan. ,,We nemen wel alle maatregelen die nodig zijn om de betoging veilig te laten verlopen.”

Met de aangekondigde betoging willen supporters laten horen dat zij het oneens zijn met het besluit van de gemeente Heerenveen om voor het uitvak niet 1200 maar 600 kaarten beschikbaar te stellen. Als tegenreactie besloten de fans van Groningen de wedstrijd helemaal te boycotten. Ook de directie van de club blijft thuis.

Van der Zwan nam het besluit uit veiligheidsoogpunt. Zo kreeg de burgemeester informatie over misdragingen van FC Groningen-fans tijdens en na het uitduel met Excelsior. Een andere reden heeft te maken met ongeregeldheden bij de laatste thuiswedstrijd van SC Heerenveen tegen Groningen. Rondom het stadion raakten zondag 10 april vorig jaar supporters van beide club slaags.

Noodverordening

Voor, tijdens en na de wedstrijd is een noodverordening van kracht voor het Heerenveense centrum en de omgeving van het stadion. Dat betekent dat alleen demonstranten en supporters van SC Heerenveen in het gebied mogen zijn. Tijdens een noodverordening mag de politie onder meer preventief fouilleren.