AZ herstelt zich tegen Excelsior

AZ herstelt zich tegen Excelsior ANP

AZ heeft voor eigen publiek een moeizame overwinning behaald op Excelsior: 2-0. De Alkmaarders waren weliswaar een stuk sterker dan het defensief spelende Excelsior, maar sprankelend was het voetbal allerminst. Excelsior, dat in de eredivisie in Alkmaar nog nooit won van AZ, eindigde het duel met tien man. Sander Fischer kreeg een kwartier voor tijd rood.

De vraag vooraf in Alkmaar was of de klappen die Ajax (competitie) en Feyenoord (beker) recent uitdeelden bij AZ mentaal een negatief spoor hadden achtergelaten. In de openingsfase bleek daar niets van. AZ kon onbekommerd aanvallen, omdat Excelsior veelal de verdedigende stelling opzocht. Een snel doelpunt bleef echter uit, alhoewel AZ wel dicht bij was. Thom Haye verprutste een kopkans en Vincent Janssen schoot op de paal.

Na dat vlotte begin zakte het niveau bij AZ. Excelsior haalde zonder verdere problemen ongeschonden de rust. Daarmee was meteen al het positieve aan Rotterdamse kant gezegd, want aan fatsoenlijke aanvalsacties kwam de ploeg niet toe.

Hoekschop

Excelsior begon ook de tweede helft puur defensief, maar kon niet voorkomen dat na bijna een kwartier AZ verdiend op voorsprong kwam. Na een hoekschop legde Janssen de bal met het hoofd klaar voor de vrijstaande Derrick Luckassen, die de 1-0 binnen schoot. Excelsior moest daarna komen. Dat leverde kort daarna de gelijkmaker op van Tom van Weert, maar scheidsrechter Bas Nijhuis keurde de treffer af op advies van de grensrechter. Tot woede van Excelsior, want van hands noch buitenspel was sprake.

Een kwartiertje voor tijd besliste Janssen het duel definitief. De topschutter van AZ benutte een strafschop na een overtreding van Fischer, die meteen met rood van het veld moest.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu