AZ ontsnapt en mag door invallers nog dromen van Champions League

AZ ontsnapt en mag door invallers nog dromen van Champions League ANP

Met heel veel moeite heeft AZ de eerste hindernis op een lange weg naar de groepsfase van de Champions League genomen. De formatie vocht zich in de laatste seconde van de blessuretijd tegen Viktoria Plzen naar een verlenging en stelde vervolgens een plek in de derde voorronde veilig (3-1).

David Limbersky knalde de nummer 2 van het vorige seizoen in Tsjechië in de 78e minuut op voorsprong. AZ leek geslagen, zeker toen Albert Gudmundsson in de slotminuut de paal raakte. Maar invaller Ferdy Druijf verdiende in de laatste seconde van de blessuretijd een strafschop, die Teun Koopmeiners koelbloedig benutte. In de verlenging tekende de eveneens ingevallen Gudmundsson met twee treffers voor de zege.

AZ stuit op 15 of 16 september op AA Gent, Dinamo Kiev of Benfica in de derde voorronde. Viktoria Plzen strijdt verder in de derde voorronde van de veel minder prestigieuze Europa League. Voor de Tsjechen duurde de reguliere speeltijd welgeteld een luttele seconde te lang.

Storm

AZ en Viktoria Pilzen voetbalden in een sfeer die aan niets deed denken aan de glitter en glamour waarmee de Champions League al snel wordt geassocieerd. Toeschouwers waren niet welkom, om thuisvoordeel zoveel als mogelijk te voorkomen nu de voorronden slechts over een duel gaan. De helft van het stadion in Alkmaar staat in de steigers voor het plaatsen van een nieuw dak.

Zonder overkapping had de storm helemaal vrij spel. Het was lastig voetballen in de naweeën van storm Francis. Zelfs voor de spelers van AZ, die niet beter weten dan dat het in het eigen stadion waait. Ogenschijnlijk simpele balletjes kwamen geregeld niet aan, vaak vanwege een enorme windvlaag. Beide ploegen misten ook nog ritme, na een lange coronapauze en voornamelijk oefenwedstrijden.

Verrassende opstelling

Trainer Slot van AZ verraste enigszins met zijn opstelling. Zowel Calvin Stengs als Ron Vlaar verscheen aan de aftrap. Stengs miste alle zes de oefenduels in de voorbereiding vanwege een spierblessure. Zonder hem won AZ in de voorbereiding alleen van Lille OSC (2-1). Vlaar kwam in al die duels niet verder dan 25 minuten.

Coach Slot dacht Stengs nodig te hebben om kansen te creëren. Maar de buitenspeler kon niet camoufleren dat hij al ruim vijf maanden geen wedstrijd had gevoetbald. Ook met hem werd AZ voor rust geen enkele keer gevaarlijk. Na een een uur maakte hij plaats voor Gudmundsson, die voor meer gevaar zorgde en in de verlenging met twee treffers het verschil maakte.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu