Aangepaste regels maken het niet altijd makkelijker voor arbiters

Aangepaste regels maken het niet altijd makkelijker voor arbiters ANP

De coronacrisis zorgt ervoor dat Dick van Egmond, de scheidsrechterscoördinator van de KNVB, in ieder geval alle tijd heeft om zich te buigen over de aangepaste spelregels. De internationale spelregelcommissie IFAB publiceerde onlangs een aantal aanpassingen die vanaf het seizoen 2020-2021 gelden.

"Er zitten soms wat hiaten in de reglementen en dan komt de IFAB met aanpassingen. We vertalen de tekst en bestuderen die dan om na te gaan: wat staat er precies? Wat bedoelen ze en wat zijn de gevolgen daarvan? En hoe kunnen we dat in begrijpelijke taal uitleggen aan onze scheidsrechters, de spelers en het publiek?", aldus Van Egmond.

Met een aantal collega's van de afdeling scheidsrechterszaken boog hij zich de afgelopen dagen over de aanpassingen voor het nieuwe seizoen. Zo staat nu duidelijk in de spelregels dat een doelpunt bij onopzettelijk hands van de aanvallende partij alleen wordt afgekeurd als dit in de laatste fase gebeurt, dus vlakbij het doel. "Een voorbeeld: bij een aanname schampt de bal per ongeluk de hand. De speler verplaatst de bal over 50 meter en daarna wordt er gescoord. Dan is het geen strafbaar hands", aldus Van Egmond, die benadrukt dat dit wel al twee jaar zo wordt toegepast.

Hands

De IFAB heeft ook nog gedetailleerder geformuleerd wat hands is. Het bovenste deel van de arm, eigenlijk het verlengde van de schouder, wordt niet meer gezien als hands. "Zeg maar het deel boven de oksel", aldus Van Egmond. "Maar ook dit zal weer discussie opleveren. Spelers gaan claimen dat de bal het bovenste deel van hun arm heeft geraakt. Deze aanpassing maakt het voor scheidsrechters dus niet per se makkelijker. Het zal alleen wel zorgen voor iets minder strafschoppen voor hands."

Doelmannen die bij een strafschop te vroeg van hun lijn af komen, krijgen voortaan eerst een vermaning en pas een gele kaart als ze dat nog een keer doen. Een keeper moet bij een penalty in ieder geval met één voet op de lijn staan als de bal wordt ingeschoten.

"Deze aanpassing is vooral bedoeld om te voorkomen dat er al te veel gele kaarten aan keepers worden uitgedeeld. Wij constateerden dit jaar al een toename", aldus Van Egmond, die op basis van de aangepaste spelregels ook concludeert dat keepers moeten opletten bij doeltrappen. "Sinds dit seizoen mogen ze dat 'kort' doen, de bal hoeft de zestien niet meer uit. Soms gaat het wel eens verkeerd en speelt de keeper de bal per ongeluk richting de aanvallende partij. Als hij dan snel de bal nog een keer aanraakt en zo een kans op een doelpunt voorkomt, kan de keeper daarvoor de rode kaart krijgen."

Nieuws

Meest gelezen

menu