Aanvaller Romano Postema van FC Groningen rijpt in Den Bosch: Ik kom terug als eerste spits, dat is mijn bedoeling

Romano Postema (18) is nog altijd voorbestemd om de eerste spits van FC Groningen te worden. Daarvoor moet het talent eerst een rijpingsproces in de eerste divisie ondergaan. Een reportage vanuit de Adelaarshorst, waar de verhuurde spits het met FC Den Bosch opnam tegen Go Ahead Eagles.

Romano Postema (voorgrond) geeft zijn tegenstander het nakijken in de Adelaarshorst.

Romano Postema (voorgrond) geeft zijn tegenstander het nakijken in de Adelaarshorst. Foto: Erik Pasman

Wat is en blijft de Adelaarshorst van Go Ahead Eagles toch een schitterend stadion, ook als er geen publiek zit. Pure nostalgie. Gewoon nog ouderwets middenin een volkswijk van Deventer gelegen, met vier van die statige oude lichtmasten op elke hoek van het veld. Ze werden gisteren al vroeg ontstoken voor de komst van FC Den Bosch. Een live uitgezonden lunchwedstrijd in plaats van de vaste speelavond op vrijdag, omdat de eredivisie door de interlands van Oranje stil werd gelegd.

Romano Postema had normaal gesproken ook van een vrij weekend kunnen genieten, ware het niet dat hij begin oktober onderdak kreeg bij de eerstedivisionist uit Noord-Brabant. Een hele overgang. De 18-jarige spits van FC Groningen zat de eerste vier duels van het seizoen nog gewoon bij de hoofdmacht van trainer Danny Buijs. Het leverde Postema drie invalbeurten op, in totaal 35 minuten voetbal op het hoogste niveau, maar nog steeds bleef het vurig gewenste eerste eredivisiedoelpunt uit.

Postema stond lang droog

Ook in de voorbereiding stond hij lange tijd droog, veel te lang naar zijn in. Dat maakte de goaltjesdief nog niet eerder mee in zijn prille carrière. In de jeugd van FC Groningen scoorde hij overal en altijd, aan de lopende band. Bijna altijd stond op de goede plek, een gave. En ook toen hij net bij de eerste selectie van de noordelijke voetbaltrots kwam, leek hij die vaste gewoonte door te trekken.

Met weemoed verlangde de aanvaller afgelopen zomer terug naar het voorseizoen van 2019, toen hij met acht goals topscorer werd van de voorbereiding. Maar daarna stokte het. Oog in oog met een keeper bleek Postema ineens niet meer zo trefzeker. Het uitblijven van zijn eerste doelpunt ging tussen de oren zitten. De bank werd zijn vaste plek, terwijl iedereen ook wel inzag dat het juist van het grootste belang was om het jonge talent vlieguren te laten maken op een volwassen niveau.

Alle partijen waren het eind september bij het naderen van de transferdeadline eens dat er een passende oplossing moest komen voor Postema. Hij was dan misschien nog niet klaar voor de eredivisie, een niveautje lager zou een uitkomst voor hem zijn. Het werd FC Den Bosch, dat hem anderhalve maand geleden met open armen ontving om een jaar ervaring op te doen.

Rijpingsproces

Het rijpingsproces is inmiddels acht wedstrijden onderweg en het gaat naar wens. De in Beijum opgegroeide Postema is al niet meer weg te denken uit de basisformatie van de Bossche trainer Erik van der Ven. En jawel, het eerste officiële doelpunt in het betaald voetbal is ook een feit. Het zijn er zelfs al drie. In de beker tegen VVV-Venlo was het twee keer raak en onlangs tegen Jong PSV liet de Groninger het net ook bollen.

Het deed het zelfvertrouwen van Postema goed. ,,Het was toch wel een opluchting’’, geeft de aanvaller toe. ,,Ik weet dat ik het kan, sowieso. Dat heb ik in de jeugd vaak genoeg bewezen. Scoren verleer je niet. Het moest er gewoon een keer uitkomen en dat gebeurde gelukkig in de beker. Na die eerste goal scoorde ik ook meteen mijn tweede en inmiddels ben ik in Keuken Kampioen Divisie ook van de nul af. Het bevestigt wel dat dit een goede keuze is geweest, al was dat ook zonder die doelpunten de conclusie geweest. Ik maak heel veel speelminuten. Die heb ik gewoon nodig om de volgende stap te kunnen zetten. Ik leer heel veel. Al die ervaring stop ik in mijn bagage.’’

Het was een zelfverzekerde speler die zondag uit de catacomben van de Adelaarshorst kwam. Postema’s naam schalde uit de speakers toen de opstelling van FC Den Bosch werd voorgelezen met rugnummer 7 in plaats van 29, het getal dat bij FC Groningen steevast op zijn shirt prijkt. Hij kreeg het nummer toebedeeld van de technische staf om te onderstrepen dat hij tot het keurkorps van de Brabanders behoort.

Niet de wedstrijd van Postema

Het werd in Deventer niet de wedstrijd van Postema. Daarvoor was het krachtsverschil tussen de huidige nummer 7 van de eerste divisie ten opzichte van de nummer voorlaatst te groot. Het werd 3-0 voor de Eagles. De Groninger kreeg amper ballen, iets dat hem bij de FC ook regelmatig overkwam. Zijn loopacties waren tegen Go Ahead prima, maar meestal werd Postema niet begrepen of waren de passes die volgden niet zuiver genoeg.

,,Het was tien keer niks’’, verzuchtte de centrumspits na afloop. ,,Normaal gesproken hebben wij wel iets meer te vertellen tegen een tegenstander, maar vandaag was zo’n dag dat we totaal geen vuist konden maken. Het klopt wel dat mijn teamgenoten vaak niet zien dat ik een loopactie maak. Dat is wel jammer. Ik zou veel vaker bereikt kunnen worden in de diepte. Er zit wel verbetering in hoor. Steeds vaker beginnen ze te herkennen dat ik ga lopen, maar dat was vandaag niet het geval. Dat maakte het wel lastig. Het is toch ook niet de bedoeling dat ik die bal helemaal achterin op ga halen?’’

Postema bespeurt een groot verschil tussen ere- en eerstedivisieniveau. ,,Afgezien van de toppers zoals Cambuur en De Graafschap. Dat is wel onderkant eredivisie. Die ploegen zaten niet voor niets dicht tegen promotie aan. Maar als je de eredivisie vergelijkt met de clubs in de middenmoot en de onderste regionen van de eerste divisie, dan is het verschil best wel groot. Het voetbal zelf verschilt ook. Op bepaalde plekken in het veld krijg je in de eerste divisie net even wat meer tijd dan in de eredivisie.’’

Zelfstandig leven

Minstens zo belangrijk als de ervaring die Postema óp het veld opdoet bij FC Den Bosch is het zelfstandige leven dat hij buiten het stadion moet zien op te bouwen. Voor het eerst staat het aanvalstalent op eigen benen. In Groningen woonde hij nog bij zijn ouders en stond het eten elke avond keurig op tafel als hij thuiskwam. Nu moet hij zijn eigen potje koken in het appartement dat hij toegewezen heeft gekregen van de club.

,,Het ligt precies tussen de binnenstad en het stadion in, dus ik ben overal lekker dichtbij’’, vertelt Postema, die in zijn eentje woont. ,,Ik moet zeggen, ik red me prima. Ik deed het wel nooit, maar ik kan best mijn eigen eten bereiden hoor. Meestal iets van rijst met kip. Ik vind het ook leuk om te doen, het is een mooie invulling van mijn tijd. Verder vermaak ik me met de Playstation of met vrienden online en met filmpjes kijken op de iPad. Ik heb me nog niet echt gemengd tussen de mensen in Den Bosch. Dat komt natuurlijk ook omdat alles dicht is. Het enige uitstapje is tot dusver eigenlijk de supermarkt.’’

Ondertussen weet Postema dat zijn verrichtingen vanuit Groningen op de voet worden gevolgd. ,,Ik heb regelmatig contact via de app met de trainers. Ik weet dat ze bijna elke wedstrijd kijken. Andersom sla ik, als het kan, ook geen wedstrijd van FC Groningen over. Ik ben en blijf sowieso supporter. Ik heb voor het seizoen gezegd dat ze de play-offs zouden halen met deze selectie. En ik moet zeggen, ze zijn aardig op weg.’’

Ene na andere bal voor de goal

Waar Postema bij FC Groningen vaak verstoken bleef van aanvoer, zwiepen de nieuwe flankspelers Alessio Da Cruz en Patrick Joosten inmiddels de ene na de andere bal voor de goal. Soms is dat wel een beetje jaloersmakend voor hem. ,,Ik hoop dat ze dat nog even blijven doen, ook als ik terug ben’’, zegt Postema. Hij gaat ervan uit dat hij tot de zomer in Den Bosch blijft, hoewel FC Groningen ook de mogelijkheid heeft hem tijdens de winterstop terug te halen. ,,Ik wil in ieder geval blijven spelen, want dat bevalt me uitstekend. Ik voel dat de ervaring me beter maakt. Ik kom terug als eerste spits. Althans, dat is mijn bedoeling.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu