Ab de Groot: In Canada ben ik mister Nobody

Ab de Groot (79) is voor eventjes terug in Nederland. Zeven jaar geleden vestigde de grasbaanlegende zich met zijn vrouw in Canada om dichter in de buurt van zijn kinderen en kleinkinderen te zijn.

Ab de Groot. FOTO HUISMAN MEDIA

Ab de Groot. FOTO HUISMAN MEDIA

Jaarlijks keert het echtpaar De Groot terug naar hun vorige domicilie Blijham om in een camper een korte periode van het mooie Nederland te genieten. Vervolgens zakt het echtpaar af naar het zuiden van Europa om daarna weer terug te keren naar hun tweede vaderland Canada.

Vooral in sociaal opzicht bestaat er voor De Groot, door zijn altijd gele outfit en kromme houding op de motor liefkozend ‘De vliegende banaan’ genoemd, een wereld van verschil. In Nederland wordt hij vaak herkend, maar in Canada weet men niet eens wie hij is.

Handjes schudden

Tijdens zijn bezoek afgelopen maandag aan de Pinksterraces in Stadskanaal moet hij doorlopend handjes schudden en vele bekenden uit de motosport te woord staan. ,,Hier ben ik Ab de Groot, maar in Canada ben ik Mister Nobody’’, zegt hij.

De Groot geldt tijdens zijn immens rijke carrière, waarin hij liefst elf keer nationaal kampioen werd bij de Specials, als een echte levensgenieter. Ook voor het vrouwelijke schoon bleef hij niet immuun. Het verzoek om samen met zes lieftallige pitspoezen op de foto te gaan, neemt hij dan ook met veel genoegen aan.

,,Ik was vroeger behoorlijk ondeugend’’, herinnert hij zich. ,,Ik ben dat ondanks mijn hoge leeftijd nog steeds wel een beetje hoor.’’

Nieuwe wereld

Het echtpaar De Groot woont in Canada aan de voet van het gebergte The Rocky Mountains. Voor de uit Amsterdam afkomstige, maar door zijn grasbaancarrière langdurig in Blijham woonachtige De Groot, ging in Canada een totaal nieuwe wereld open. Hij bezoekt er regelmatig crosswedstrijden en rijdt ook veel met zijn zoon en schoonzoon met de motor de bergen in om te genieten van de fraaie natuur. In Canada heeft het echtpaar De Groot een camper, waarmee ze prachtige trips maken door het uitgestrekte bergachtige gebied.

In zijn veel vrije tijd sleutelt De Groot regelmatig aan zijn motor en die van zijn zoon en schoonzoon. Ab de Groot jr. zit in Canada bij de brandweer. Vader vindt het prachtig om met allerlei hand- en spandiensten bij te springen.

Kenmerkende humor

Zijn altijd in Nederland kenmerkende humor vindt in Canada meestal geen gehoor. ,,In Nederland lachen ze meestal, maar in Canada begrijpt men die humor niet. Ze kijken je dan met een gezicht aan van ‘waar heb je het over’. Wat dat betreft mis ik Nederland wel eens, ook vanwege mijn vele vrienden. Het is nergens zo gezellig als in Nederland. Daarom vind ik het steeds leuk om een periode naar Nederland terug te keren.’’

In Nederland kan hij immers met de nodige trots over zijn rijke grasbaancarrière praten. In Nederland wordt De Groot nog altijd beschouwd als een legende. Hij ziet zijn overwinning van de Trophee de Nations in Frankrijk als zijn grootste succes.

In de winter werd hij door de KNMV speciaal geïnviteerd om vanuit Canada over te komen naar Doetinchem om alle winnaars van het afgelopen seizoen in de baansport te huldigen. In Canada beperkt de relatie met de motorsport zich alleen tot het Endurorijden. ,,Ik word wel wat harkeriger, maar het gaat me nog steeds goed af’’, glundert De Groot.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu