Lois Abbingh uit Groningen en Merel Freriks uit Emmen gaan met de definitieve selectie van de Nederlandse handbalvrouwen naar de Olympische Spelen. Ook teruggekeerde Nycke Groot gaat mee, zo maakt de bondscoach bekend

Handbalsters Lois Abbingh uit Groningen en Merel Freriks uit Emmen maken beiden deel uit van de defenitieve selectie van het Nederlands team voor de Olympische Spelen.

Lois Abbingh schiet Nederland in 2019 in Japan naar de wereldtitel.

Lois Abbingh schiet Nederland in 2019 in Japan naar de wereldtitel. Foto HIROSHI YAMAMURA

Dat heeft de Franse bondscoach Emmanuel Mayonnade bekendgemaakt. Oranje, de regerend wereldkampioen, reist met een beperkte selectie van veertien speelsters en drie reserves af naar Tokio. De eerste reserve, Larissa Nüsser, verblijft in het Olympisch dorp en is tijdens het toernooi in te zetten voor tactische redenen. De tweede en derde reserve Yara ten Holte en Kelly Vollebregt verblijven buiten het Olympisch dorp. Zij mogen in het geval van blessures of bijzondere omstandigheden worden doorgeschoven naar de selectie.

Mayonnade heeft de afgelopen maanden te maken gehad met de nodige tegenslag wat het samenstellen van zijn olympische selectie betreft. Zo raakte middenopbouwster Estavana Polman voor de tweede keer zwaar geblesseerd en moesten Jessica Kramer en Nikita van der Vliet wegens eveneens fysiek ongemak afhaken. Daarnaast zegde de na lange afwezigheid in Oranje teruggekeerde cirkelloopster Yvette Brochezelf af. Ze wilde zich niet tegen corona laten vaccineren en zou tijdens het toernooi in Tokio in afzondering van de rest van het team moeten verblijven. Daar had ze geen zin in.

Nycke Groot is terug

Mayonnade kan in de opbouw wel weer beschikken over Nycke Groot, die enkele jaren geleden oververmoeid afscheid nam van het Nederlands team. De Noord-Hollandse, die wordt beschouwd als een de beste handbalsters ter wereld, stopt na de Spelen met handbal. Ze wil in Tokio met het team nog één keer vlammen.

De handbalvrouwen stappen op 12 juli in het vliegtuig naar Japan, waar de ploeg eerst op trainingsstage gaat in Chiba. Daar speelt Oranje een oefenwedstrijd tegen Rusland. Twee dagen later vertrekt de ploeg naar het Olympisch dorp in Tokio. Vanaf vrijdag speelt Nederland in Den Bosch eerst een drielandentoernooi tegen Rusland en Zweden. Het olympisch toernooi begint op 25 juli met een duel tegen thuisland Japan.

De olympische selectie:

Lois Abbingh (Odense Handbold), Debbie Bont (Metz Handball), Rinka Duijndam (Borussia Dortmund), Kelly Dulfer (Borussia Dortmund), Merel Freriks (Borussia Dortmund), Nycke Groot (Odense Handbold), Laura van der Heijden (Borussia Dortmund), Dione Housheer (Nykøbing F. Håndboldklub), Angela Malestein (FTC Rail-Cargo Hungaria), Martine Smeets (CSM Bucuresti), Inger Smits (Borussia Dortmund), Danick Snelder (SG BBM Bietigheim), Tess Wester (Odense Handbold) en Bo van Wetering (TuS Metzingen). Reserves: Larissa Nüsser (København Håndbold), Yara ten Holte (Borussia Dortmund) en Kelly Vollebregt (Borussia Dortmund).

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu