Achtergrond: FC Groningen en FC Emmen staan net als alle andere Nederlandse bvo's met de rug tegen de muur

De roep om een streep te zetten onder het huidige seizoen in het betaald voetbal wordt steeds luider, maar de onzekerheid duurt voorlopig alleen maar voort. Daar bracht de vergadering van de UEFA woensdag geen verandering in. De belangen zijn groot voor de KNVB en de clubs. Ze staan met de rug tegen de muur. Toch kan de nationale voetbalbond wel iets doen.

Deyovaisio Zeefuik (l) van FC Groningen en Jafar Arias van FC Emmen.

Deyovaisio Zeefuik (l) van FC Groningen en Jafar Arias van FC Emmen. Beeld: Infographics DvhN

De hartenkreet van Anco Jansen kreeg woensdagmiddag veel bijval op Twitter. Toen de Europese voetbalkoepel UEFA eindelijk klaar was met vergaderen met de aangesloten voetbalbonden en de KNVB een verklaring uitgaf waaruit vooral bleek dat de onzekerheid over het al dan niet uitspelen van de competities in het betaald voetbal nog wel even voortduurt, riep de sierlijke aanvaller van FC Emmen: ‘Je wordt toch helemaal gek van dit geouwehoer. Naar mijn bescheiden mening lekker kappen met dit seizoen. Er zijn winnaars en verliezers. Vergeten en door naar volgend seizoen’.

Steeds minder draagvlak

Vermoedelijk vertolkte Jansen de mening van velen. Het betaald voetbal lijkt in de coronacrisis op steeds minder draagvlak te kunnen rekenen in het streven het seizoen hoe dan ook uit te willen spelen. Criticasters trekken een vergelijking met andere sportbonden die de stekker allang uit de competities hebben getrokken en wijzen op het veel grotere belang waarmee de wereld op dit moment te maken heeft: de volksgezondheid.

Toch is het gemakkelijker gezegd dan gedaan om de competities zomaar definitief in het slot te gooien. Ten eerste heeft de KNVB van doen met de UEFA, die de Nederlandse voetbalbond de boodschap heeft meegegeven om er alles aan te doen de competitie uit te spelen, met of zonder publiek. Daarbij moet bij voorkeur gelijke tred worden gehouden met de rest van voetballend Europa. Afgesproken is dat alle landen het seizoen mogen verlengen tot 3 augustus. Normaal gesproken is de deadline 30 juni. Dat is standaard ook de einddatum voor aflopende spelers- en trainerscontracten. Of de UEFA hier juridisch een mouw aan kan passen wordt over twee weken pas duidelijk.

Een miljard euro

De UEFA is er veel aan gelegen alle competities op een juiste manier te beëindigen. De koepel staat onder grote druk van topclubs, sponsoren en televisierechtenhouders. Zo is er met het uitspelen van de Engelse competitie alleen al een miljard euro gemoeid en komen veel clubs in de Premier League in grote financiële problemen als het seizoen tussentijds wordt gestaakt.

De KNVB laat zich in de eerste plaats leiden door het RIVM, maar is ten opzichte van de UEFA autonoom en kan uiteindelijk zelf beslissen hoe het de competitie beëindigt. Toch zal de bond hierbij de mogelijke consequenties onder ogen moeten zien. Zo kan de UEFA beslissen dat er volgend seizoen geen Nederlandse clubs worden toegelaten tot Europa, omdat hier de competitie niet is uitgespeeld. Dat zou een enorme financiële strop betekenen voor de topclubs en de hele eredivisie.

Niets meer te bieden

Daarnaast hebben de Nederlandse clubs te maken met de belangen van rechtenhouder Fox Sports. Die moet naar verluidt de laatste termijn van het televisiegeld nog overmaken. De verwachting is dat abonnees massaal op zullen zeggen als de voetbalzender hen de komende tijd niets meer te bieden heeft. De rekening zal uiteindelijk bij de betaald voetbalclubs terechtkomen, voor wie de televisiegelden een substantieel deel van de begroting vormen.

De KNVB en de clubs staan met de rug tegen de muur. Natuurlijk zetten ook zij de volksgezondheid op één, maar tegelijkertijd moeten ze hun eigen toekomstbelangen verdedigen. De daarmee gepaard gaande onzekerheid zal voorlopig voortduren. Wat de KNVB intussen wél kan doen is duidelijkheid verschaffen over de consequenties van de verschillende scenario’s die nog openliggen. Hoe wordt bijvoorbeeld de eindstand geïnterpreteerd als er onverhoopt niet meer wordt gevoetbald. Die kennis zou alle belanghebbenden enige houvast geven.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Coronavirus
menu