Achtergrond: FC Groningen moest rustende Strand Larsen afstaan, maar gunt jonge spits ook zijn debuut als A-international voor Noorwegen

FC Groningen-spits Jørgen Strand Larsen heeft zijn herstelvakantie abrupt beëindigd om het door corona geplaagde Noorse elftal uit de brand te helpen.

Voordat Jørgen Strand Larsen terugkeert naar Groningen, maakt hij als kersvers A-international een tussenstop in Oostenrijk

Voordat Jørgen Strand Larsen terugkeert naar Groningen, maakt hij als kersvers A-international een tussenstop in Oostenrijk Foto: Cor Lasker

De afspraken waren vooraf helder. Strand Larsen zou twee weken lang rust houden om vanaf komend weekend weer met FC Groningen te kunnen knallen. VVV-Venlo thuis was op 31 oktober zijn laatste wedstrijd. Direct daarna vertrok de 20-jarige aanvaller naar huis om van zijn welverdiende vakantie te genieten.

De voorgeschreven rust was noodzakelijk, zo wezen de data die de club dagelijks bijhoudt uit. De herstelscores van de topscorer (drie goals tot dusver) waren niet goed. Daarop gingen alle alarmbellen af bij de fysieke en medische staf van FC Groningen, want de kans op spierblessures neemt in zo’n situatie zienderogen toe.

Alarmerende data

Verklaarbaar waren de alarmerende data wel. Toen er half juni in Nederland nog helemaal geen zicht was op hervatting van de competitie, begon Strand Larsen bij zijn oude club Sarpsborg 08 FF al met het spelen van wedstrijden. Op het moment dat FC Groningen de spits begin september vastlegde, was hij al in Nederland voor een interland met Jong Noorwegen. Besloten werd dat hij direct zou blijven.

Vanaf dat moment ging hij als lid van de selectie van trainer Danny Buijs meteen vol aan de bak. Het gevolg was dat Strand Larsen eind oktober op een totaal van 27 officiële wedstrijden stond zonder enige onderbreking, terwijl zijn ploeggenoten er nog maar zeven in de benen hadden.

Deal met de bondscoach

Met de data in de hand werd besloten tot een deal met de bondscoach van Jong Noorwegen. FC Groningen zou Strand Larsen niet opstellen voor het duel tegen Feyenoord. Als tegenprestatie zouden de Noren, die dankzij de aangeleverde gegevens ook inzagen dat rust geboden was voor de jonge spits, Strand Larsen niet oproepen voor de interlandbreak van de Noorse beloften.

Afgelopen week veranderde de situatie rondom het Noorse elftal acuut. Er werd één speler uit de A-selectie positief getest op Covid-19. Ook de andere spelers werden aan een coronatest onderworpen, meerdere keren zelfs, maar die vielen allemaal negatief uit. Toch eiste de Noorse minister van volksgezondheid dat de voltallige selectie in quarantaine zou gaan, omdat ze in aanraking waren geweest met de positief getest persoon.

Zoektocht naar spelers

Het gevolg was dat de Noorse voetbalbond de A-interland met Roemenië moest afzeggen. Om te voorkomen dat ook de wedstrijd van woensdag tegen Oostenrijk moest worden gecanceld (met mogelijk een reglementaire 3-0 nederlaag tot gevolg) startte de bondscoach de afgelopen dagen een zoektocht naar beschikbare spelers. Toen ging bij Strand Larsen de telefoon.

Er volgde overleg met FC Groningen, dat formeel geen poot had om op te staan. Als een land een voetballer opeist, is de club verplicht de speler vrij te geven. Maar ook los daarvan wilde technisch directeur Mark-Jan Fledderus zijn spits de kans niet ontnemen om zijn debuut te maken als A-international. Strand Larsen op zijn beurt stond al te popelen om af reizen naar het nationale keurkorps van Noorwegen.

‘Dit is mijn droom’

,,We hebben er goed contact met Jørgen over gehad’’, vertelt Fledderus. ,,Hij zei, ik weet dat we die rustperiode hebben afgesproken, maar dit is mijn droom. Vanaf zijn vijfde, toen hij begon met voetballen, heeft hij ervan gedroomd om in het nationale team te spelen. Dan kun je zo’n jongen zo’n kans toch niet ontzeggen? We zijn als FC Groningen bovendien hartstikke trots dat hij uitgenodigd is. Hij zit er blijkbaar dichtbij. Stel nou dat ik het goed doe en scoor, zei hij tegen me, dan weet je ook nooit hoe het loopt. Dan krijgt hij misschien wel een permanente status als A-international.’’

Bovendien zat de afgesproken rustperiode er al op voor Strand Larsen. Hij zou zich normaal gesproken halverwege deze week melden in Groningen. ,,Alleen vliegt hij nu naar Oostenrijk in plaats van naar Nederland’’, zegt Fledderus, die hoopt op speelminuten voor Strand Larsen. De Noorse bondscoach is op het hart gedrukt er in de training rekening mee te houden dat de spits twee weken stil heeft gelegen en ook Strand Larsen zelf heeft instructies meegekregen van FC Groningens technische staf over welke oefeningen hij moet doen. Bij terugkomst in Nederland hoeft hij niet in quarantaine. Voor topsporters geldt een speciale regeling.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu