Achtergrond: hervatten competities in betaald voetbal nauwelijks realistisch te noemen

Het voornemen om de competities in het betaald voetbal in juni te hervatten is nauwelijks realistisch te noemen, maar de KNVB en de clubs zullen de laatste zijn die de stekker eruit trekken.

De Noord-tribune van het Hitachi Stadion tijdens FC Groningen-FC Emmen. Het is de vraag of dit soort beelden nog terugkeren in 2020.

De Noord-tribune van het Hitachi Stadion tijdens FC Groningen-FC Emmen. Het is de vraag of dit soort beelden nog terugkeren in 2020. Foto: "ANP SPORT / Cor Lasker"

De toon na de gezamenlijke vergadering van de KNVB, de Eredivisie CV en de betaald voetbalclubs was dinsdagavond hoopvol. Half mei beginnen met trainen om half juni weer te voetballen, zo luidde kort samengevat de boodschap, uiteraard alleen als de RIVM de situatie tegen die tijd veilig verklaart.

De handen gingen er in de nasleep van de videoconferentie niet voor op elkaar. De kritiek op de KNVB zwelt aan, omdat de voetbalwereld de indruk wekt meer bezig te zijn met de eigen financiën dan met het menselijk leed dat het land in zijn greep houdt. Daarbij lijkt hervatting van de eredivisie en eerste divisie verre van realistisch, zeker niet met publiek op de tribunes.

Persconferentie Rutte

Allereerst valt of staat een eventuele herstart van het betaald voetbal met de persconferentie die minister-president Mark Rutte voor dinsdag 21 april heeft aangekondigd. De verwachting is dat de premier die avond helderheid zal verschaffen over het maatregelenpakket dat tot 28 april van kracht is. Daar maakt ook de sluiting van sportaccommodaties deel van uit. De kans bestaat, zo liet Rutte deze week al doorschemeren, dat bepaalde restricties nog een tijd van kracht zullen blijven. Als dat ook de sportaccommodaties betreft, lijkt het bij voorbaat onmogelijk om op 22 mei, zoals de bedoeling is, in kleine groepjes te gaan trainen om op 29 mei de collectieve training weer op te pakken.

Vergelijking met carnaval

Ook is het niet waarschijnlijk dat bij een eventuele versoepeling van het andere maatregelenpakket (deadline 1 juni) vergunningsplichtige massa-evenementen als voetbalwedstrijden als eerste aan de beurt zijn om weer op de agenda te worden geplaatst. Viroloog Ab Osterhaus illustreert wat er kan gebeuren als bijvoorbeeld de Amsterdam Arena, maar ook De Oude Meerdijk of het Hitachi Stadion, volstroomt met naar voetbal hunkerende toeschouwers. De professor vergelijkt het met carnaval in Brabant. Daar zaten de mensen eerder dit jaar ook dicht op elkaar met gezelligheid en een (alcoholische) versnapering binnen handbereik. De gevolgen zijn bekend. In een vol stadion hoeven er maar een paar supporters tussen te zitten die besmet zijn met het coronavirus of een nieuwe uitbraak is een feit, voorziet Osterhaus. Sommige virologen voorspellen zelfs dat het voetbalpubliek om die reden het hele kalenderjaar geen stadion meer van binnen zal zien.

Burgemeesters beslissen

Dan zijn er nog de burgemeesters. De KNVB en de clubs kunnen van alles willen, uiteindelijk beslissen zij of er wedstrijden gespeeld worden. John Jorritsma van Eindhoven was de eerste die stelde dat dat in zijn stad zeker niet gaat gebeuren. Paul Depla, eerste burger van Breda en de vooruitgeschoven pion namens alle Nederlandse burgemeesters op het gebied van veiligheid en betaald voetbal, laat iets meer ruimte, maar geeft ook aan dat het niet eenvoudig gaat worden, ook niet zonder publiek.

In dat laatste geval zijn burgemeesters bang voor samenkomsten van supporters buiten het stadion. Niet onlogisch, want in de slotfase van de competitie zullen er successen als het kampioenschap, Europees voetbal, promotie en handhaving gevierd worden. Ook de bekerfinale is nog ingepland voor 12 juli. De veiligheidsregio’s verwachten niet genoeg agenten op de been te kunnen brengen rondom de wedstrijden, omdat de politiekorpsen druk zijn met de coronacrisis, met ziekte kampen en zomervakanties ingepland hebben.

Geladen pistool

Met al het voorgaande in het achterhoofd beseffen de bestuurders van de KNVB en de Eredivisie CV zelf waarschijnlijk ook wel dat het maatschappelijk nauwelijks te verkopen is om in te blijven zetten op hervatting van de competities. Toch zullen de bond en de clubs de stekker er niet zelf uittrekken. Het geladen pistool dat de UEFA ze op de borst heeft gezet – op eigen houtje de competitie beëindigen is Europees voetbal riskeren – vormt een te grote financiële bedreiging. Hetzelfde risico lopen bond en clubs met partijen waar ze claims van kunnen verwachten, zoals voetbalzender Fox Sports. Het zou misschien wel een opluchting zijn voor alle betrokkenen als de overheid dan maar duidelijkheid verschaft en er een definitief een streep door zet voor dit seizoen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Coronavirus
menu