Ad-interim bondscoach Lodeweges moet plotseling delegeren

Ad-interim bondscoach Lodeweges moet plotseling delegeren ANP

Op 62-jarige leeftijd heeft Dwight Lodeweges komende week plotseling het Nederlands elftal onder zijn hoede. "Leuk om te doen, spannend ook", zei de voormalige assistent van de naar FC Barcelona vertrokken Ronald Koeman. "Een leuk klusje, maar het gaat er vooral om dat we twee keer gaan winnen."

Het is aan Lodeweges om Oranje zo goed als mogelijk voor te bereiden op de thuisduels met Polen (4 september) en Italië (7 september) in de Nations League. "En dat valt niet helemaal mee", zei de oud-hoofdtrainer van onder meer FC Groningen, PEC Zwolle en SC Cambuur. "Want niet alle spelers zijn even fit. Luuk de Jong en Stefan de Vrij speelden laatst nog een finale van de Europa League. Maar Nathan Aké bijvoorbeeld heeft al heel lang niet gespeeld. Gelukkig willen de jongens allemaal erg graag en hebben ze er de laatste weken veel voor over gehad om goed bij Oranje te komen."

De meeste internationals hadden elkaar negen maanden niet gezien toen ze maandagmiddag in Zeist arriveerden. "Het was meteen heel gezellig", zei aanvoerder Virgil van Dijk. "Wie had gedacht dat ik geen interlands zou missen", lachte Memphis Depay die vorig jaar december een zware knieblessure opliep maar fit is nu Oranje na een lange coronapauze weer gaat voetballen.

Naam Koeman valt vaak

Het ging de eerste dag van het trainingskamp van Oranje niet alleen maar over Polen en Italië. Ook de naam van de naar FC Barcelona vertrokken Koeman viel vaak. Lodeweges en de internationals balen van zijn vertrek maar hebben veel begrip voor zijn keuze. "Je zegt geen nee als jouw droomclub voor de derde keer komt", zei Lodeweges. "We kenden allemaal zijn droom", zei aanvoerder Van Dijk. "En we verwijten hem niets. Maar we vinden het wel heel jammer."

De directie van de KNVB moet op zoek naar een definitieve opvolger voor Koeman. Algemeen directeur Eric Gudde en technisch-directeur Nico-Jan Hoogma hebben naar de mening van de spelersraad van Oranje gevraagd. Het is inmiddels bekend dat Louis van Gaal bereid is om te praten over een derde termijn als bondscoach. Maar het is ook de vraag of de belangrijke internationals zijn aanstelling steunen. Zij lijken vooral veel behoefte te hebben aan iemand die de zaken net als Koeman aanpakte. Een soort Koeman 2.0, als die al bestaat.

"We hebben iets in gang gezet en daar veel energie ingestoken", zei Lodeweges over de manier waarop Oranje zich onder Koeman heeft opgericht. "Ronald was de manager en liet veel aan ons over. Deze week moet juist ik delegeren", zei hij. "Ik moet de leuke dingen aan mijn assistenten Maarten Stekelenburg en Erwin van de Looi overlaten."

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu