Adne Koster gaat op de VAM-berg op herhaling, maar deze keer voor de Nederlandse titel

Adne Koster kent de VAM-berg bij Wijster als geen ander. In april stiefelde hij de heuvel liefst 300 keer op voor een persoonlijke uitdaging. Vrijdag gaat de 19-jarige wielrenner uit Roden op herhaling, maar deze keer voor de nationale titel.

Toen er in april helemaal geen wedstrijden waren en Adne Koster thuis in Roden vooral maar een beetje voor zich uit zat te staren, kreeg hij ineens een lumineus idee. Waarom zou hij niet 300 keer de VAM-berg omhoog rijden? Met de 30 hoogtemeters die de Drentse pukkel bij Wijster telt zou hij daarmee bij benadering uitkomen op de 8848 meter die de Mount Everest meet. De Everest-challenge was geboren en Koster volbracht hem op imponerende wijze, net binnen de 14 uur.

Voormalige vuilstort

Het bijna 20-jarige Drentse wielertalent zou vandaag wel eens profijt kunnen hebben van die corona-uitdaging van toen. Tijdens het Nederlands kampioenschap voor beloften moet hij op het hermetisch afgesloten parcours van 7 kilometer de voormalige vuilstort ditmaal 34 keer zien te bedwingen, twee keer per rondje. Een schijntje in vergelijking met de uitdaging van april, al kijkt Koster daar zelf iets anders tegenaan. ,,Om de VAM-berg te everesten was wel zwaar, misschien zelfs wel zwaarder dan de wedstrijd om het Nederlands kampioenschap, maar het was ook heel anders, niet vergelijkbaar denk ik. De challenge was een echte duurinspanning. Het NK zal ook zwaar worden, maar op een heel andere manier.’’

Deze keer zal Koster zich moeten wapenen tegen tegenstanders van vlees en bloed, voor wie de strijd om de nationale driekleur op voorhand één van de belangrijkste wedstrijden van het jaar zal zijn gezien de sterk ingeperkte kalender. ,,Het is sowieso al een belangrijke titel, maar dit seizoen helemaal’’, beseft Koster. Hij zal op de VAM-berg van de eerste tot de laatste minuut alert moeten zijn en zorgen dat hij op de smalle paadjes continu mee vooraan zit om de slag niet te missen.

David Dekker, zoon van oud-wielerprof Dick

De te kloppen man is David Dekker, de regerend Nederlands kampioen die tot het invallen van de coronacrisis hoge ogen gooide met onder meer overwinningen in de Ster van Zwolle en de Dorpenomloop Rucphen. Het leverde de zoon van oud-wielerprof Erik Dekker een contract voor 2021 bij Jumbo-Visma op. Bovendien kent de jonge Dekker het gebied waar het NK plaatsvindt, net als Koster, ook op zijn duimpje. Hoe vaak reed de in het zuiden van het land opgegroeide Dekker er wel niet zijn rondjes tijdens familiebezoek in Zuidwest-Drenthe?

,,David Dekker lijkt me inderdaad wel één van de favorieten’’, schat Koster in. ,,Deze aankomst ligt hem ook wel.’’ Maar de renner van Metec-TKH Continental Cyclinteam heeft zelf ook podiumaspiraties. ,,Ik vind het lastig te zeggen hoe ik ervoor sta ten opzichte van de concurrentie; we hebben niet veel tegen elkaar gefietst dit seizoen’’, zegt de Rodenaar, die anderhalve week geleden nog wel koerste in Tsjechië, maar daar weinig potentiële concurrenten trof. ,,Ik kan van mezelf in ieder geval wel zeggen dat ik goed in orde ben. Hoe de kansen daadwerkelijk liggen, zal de wedstrijd uit moeten wijzen.’’

Toeschouwers niet welkom

De koers voor de beloften begint om 17.00 uur. Toeschouwers zijn vanwege de coronarichtlijnen niet welkom, alleen bezoekers die genodigde zijn of in het bezit van een toegangskaart zullen toegelaten worden op het afgesloten parcours. Dat geldt ook voor dit weekend, als op zaterdag de vrouwen strijden om de nationale trui en op zondag de mannen.

Nieuws

Meest gelezen

menu