Afzeggingen tenniselite kan de pret niet drukken op REO-toernooi in Roden

De armada van de vaderlandse tenniselite kwam enigszins uitgedund in Roden aan, maar dat mag de pret niet drukken bij REO: kwalitatief is het StaanArbo NRT van de Roder tennisclub nog steeds een toernooi om van te watertanden. Ook de noordelijke tennissers laten zich gelden.

Niels Visker op het toernooi van REO in zijn partij tegen Roy de Valk.

Niels Visker op het toernooi van REO in zijn partij tegen Roy de Valk. Foto: Duncan Wijting

De beoogde sterkste speler van het toernooi, Botic van de Zandschulp, meldde zich kort voor aanvang van het toernooi af. De nummer 2 van Nederland was geblesseerd van het NK gekomen en dat gold ook voor Jesper de Jong (nummer 6 van het land en vorig jaar nog winnaar van het ITF-toernooi van Haren) en Jelle Sels. Zij meldden zich ook al gehavend af bij toernooidirecteur Matthijs Goldberg. Die baalde, maar dat deed hij vooral van de afzegging van Alec Deckers, een van Neerlands grote talenten én zoon van Richard Krajicek.

Vakantie in Marbella

,,Hij blijkt op vakantie te zijn in Marbella’’, vertelde Goldberg in DvhN Live , dat gistermiddag vanuit Roden werd uitgezonden. ,,Kijk, als je geblesseerd bent, dan is dat gewoon een geldige reden natuurlijk. Maar een vakantie is dat toch niet echt, lijkt me. Je weet het als je zoiets gaat doen, dan moet je je niet inschrijven.’’

Liever richtte Goldberg zich echter op het prachtige deelnemersveld dat deze week wél in Roden zijn kunsten vertoont. Met kersvers Nederlands kampioen Gijs Brouwer als een van de grootste namen. De nummer 8 van Nederland is in bloedvorm. ,,Ik speelde de afgelopen week op het NK wel lekker, ja’’, zei hij in DvhN Live . ,,Ik neem aan dat mijn vorm drie dagen later nog niet veel minder is geworden, dus ja, ik heb er wel zin in hier.’’ Brouwer bond op het NK nog Tallon Griekspoor aan zijn zegekar, de nummer 3 van Nederland die na de afzegging van Van de Zandschulp nu de hoogst geplaatste tennisser bij REO is.

Brouwer begon het toernooi goed, met een solide 6-2, 6-1 zege op Roland Stuurman, die hem bij de beste 16 bracht. Griekspoor, die begin dit jaar nog speelde in het hoofdtoernooi van de Australian Open, deed ook wat er van hem werd verwacht. Een noordelijke tennisser werd het slachtoffer, al verweerde Staphorster Stijn Slump zich kranig: 6-3, 6-4.

Local hero

Vier andere noordelijke spelers schaarden zich netjes bij de laatste zestien. Max Houkes uit Sleen had geen medelijden met local hero Sander Jans (6-1, 6-2). Diens broer Jarno Jans haalde wel de tweede ronde. Hij had tegen Deckers moeten aantreden, maar na diens afzegging kwam hij tegenover een ander noordelijk talent te staan, namelijk Max Jan Adriaanse, die nu als lucky loser aan het hoofdtoernooi mocht deelnemen. De jongste Jans was te sterk: 6-3, 6-3. ,,Ik speelde wel lekker’’, vertelde Jans, die vorige week nog zegevierde in een met twee sterren gedoteerd NRT in Utrecht en inmiddels ook een plek heeft veroverd op de wereldranglijst. Dankzij een ATP-punt in een Egyptisch ITF-toernooi staat de Rodenaar nu rond plek 2400.

Sidané Pontjodikromo was ook weer eens in het Noorden. De geboren stad-Groninger is ook zo’n tennisser die net als de rest van de vaderlandse tennistop vooral buitenlandse proftoernooien speelt, maar vanwege het ontbreken daarvan Roden aandeed. ‘Pontjo’, die inmiddels bij de beste duizend tennissers van de wereld hoort, plaatste zich makkelijk voor de tweede ronde via winst op de in Beilen opgegroeide Groninger Paul van den Tempel (6-2, 6-0).

The Voice of Holland

De meest veelbelovende noordelijke zege kwam op naam van Niels Visker. De 18-jarige inwoner van Schildwolde, die in het afgelopen seizoen al opstoomde naar plek 41 op de vaderlandse ranglijst en internationaal ook aan de weg timmert met prima overwinningen in Duitsland, had weinig tijd nodig om Roy de Valk te verslaan. De kleurrijke Zoetermeerder, die eerder bekend werd door zijn deelname aan The Voice of Holland en nog steeds singer-songwriter is, staat vijf plekken hoger op de Nederlandse ranglijst dan Visker, maar ging heel hard van de baan. Visker won met tweemaal 6-1.

,,Roy speelde niet zijn beste tennis, terwijl ik niet heel veel fouten maakte’’, analyseerde Visker, die vandaag in de als vierde geplaatste Alban Meuffels een zware tegenstander treft. Pontjodikromo moet het opnemen tegen Tim van Rijthoven, de nummer 5 van het land. Houkes speelt tegen de jonge Rik Muller en Jarno Jans ontmoet Ryan Nijboer. Het vrouwentoernooi start vandaag ook.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu