Doelman Dennis Telgenkamp van FC Emmen over nieuwste concurrent: 'Ze gaan allemaal weer naar huis'

Dennis Telgenkamp zag bij FC Emmen al heel wat concurrenten voorbijkomen en telkens kwam de doelman als sterkste uit de strijd. Zal dat met de komst van Felix Wiedwald opnieuw zo zijn? „Hij zoekt het maar uit.”

Keeper Dennis Telgenkamp: ,,Soms heb je weleens dat je aan het begin van het seizoen moet wennen, maar het ging dit seizoen eigenlijk vanaf dag één wel lekker.”

Keeper Dennis Telgenkamp: ,,Soms heb je weleens dat je aan het begin van het seizoen moet wennen, maar het ging dit seizoen eigenlijk vanaf dag één wel lekker.” Foto: ANP/Cor Lasker

Het is maandag 5 oktober als Dennis Telgenkamp naar stadion De Oude Meerdijk loopt om vol goede moed aan de nieuwe werkweek te beginnen. Twee dagen eerder sleepte FC Emmen namelijk mede dankzij een cruciale redding van hem in de slotseconden van de uitwedstrijd tegen FC Twente een punt uit het vuur.

Het is niet de eerste keer dat Telgenkamp dit seizoen zijn waarde bewijst. Tegen Willem II voorkwam hij dat de Emmenaren met lege handen kwamente staan en ook tegen PSV verrichtte hij een paar belangrijke reddingen, al moest de ploeg in blessuretijd alsnog het onderspit delven.

Vreemd gezicht

Eenmaal in het stadion ziet de 33-jarige Telgenkamp een vreemd gezicht; het blijkt Felix Wiedwald te zijn. De drie jaar jongere Duitse keeper, afkomstig van Eintracht Frankfurt, heeft zojuist zijn handtekening gezet onder een eenjarig contract bij FC Emmen.

Telgenkamp is niet op de hoogte gesteld van deze transfer, noch door clubvoorzitter Ronald Lubbers noch door trainer Dick Lukkien. Enigszins verrast maar beleefd schudt de doelman de hand van zijn nieuwste concurrent. De jaren waarin hij tijdens zulke momenten eens even extra hard in de hand van de ander kneep, liggen inmiddels ver achter hem.

„Dat zou ik misschien vijf jaar geleden nog wel hebben gedaan”, zegt Telgenkamp. „Zo zit ik nu niet in elkaar. Het spelletje vindt plaats op het veld en niet in de kleedkamer. Daarnaast heb ik in al die jaren met heel wat concurrenten te maken gehad en die gingen allemaal weer naar huis.” Dat Wiedwald tientallen wedstrijden in de Bundesliga en de Championship - het tweede niveau in Engeland - heeft gespeeld, laat hem dan ook redelijk koud. „Niet arrogant bedoeld hoor, maar die concurrentie heb ik dus doorstaan. Waarom zou dat deze keer anders zijn?”

Zichtbaar getriggerd

Zelf heeft Telgenkamp het volgens eigen zeggen niet echt door, maar anderen om hem heen wijzen hem er weleens op: wanneer FC Emmen een concurrent voor de doelman aantrekt, wordt hij zichtbaar getriggerd. „Dick (Lukkien, red.) merkt dat bijvoorbeeld elke keer op”, aldus Telgenkamp.

„Dan zegt hij: ‘Elke keer als wij een doelman halen, lijkt het alsof jouw aan-knopje wordt ingedrukt’. Kennelijk zet ik er dan onbewust een tandje bij, train en speel ik nog scherper en beter. Dat was vorig jaar in de winter ook zo, toen de club Pontus Dahlberg van Watford huurde. Waarschijnlijk zal dat met Wiedwald weer zo zijn. Laat ik het zo zeggen: de trainer vindt dat ik het tot nu toe behoorlijk heb gedaan. Die lijn ben ik van plan door te trekken.”

De doelman uit het Overijsselse Wierden heeft recht van spreken. Tot corona afgelopen maart noodgedwongen de eredivisie tot stilstand bracht, had hij al zeven keer de nul gehouden en was daarmee voor FC Emmen een rots in de branding. Nu lijkt Telgenkamp al vroeg in het seizoen opnieuw de vorm te pakken te hebben.

„Soms heb je weleens dat je aan het begin van het seizoen moet wennen, maar het ging dit seizoen eigenlijk vanaf dag één wel lekker”, zegt hij daar zelf over. „Dat terwijl ik, overigens net als anderen, in het begin van de coronaperiode wekenlang geen bal heb aangeraakt. Op af en toe een balletje trappen met mijn zoontje na dan. Maar dat keepen verleer je niet zo gauw, zeker niet met de ervaring die ik heb.”

Verbetering

Natuurlijk, er is altijd nog verbetering mogelijk, erkent Telgenkamp. Zo vormen hoge ballen die van de zijkant zijn doelgebied worden ingebracht, niet zijn grootste kwaliteit. Tegelijkertijd heeft hij een goede reflex in huis en is de doelman ook meevoetballend van grote waarde voor zijn ploeg. „Ik heb wat dat betreft het geluk dat ik vroeger heb gevoetbald in plaats van alleen maar te keepen. Voor sommigen voelt het meevoetballen als een grote druk op de schouders, maar ik vind het leuk om op die manier deel te nemen aan het spel. Alleen in de goal staan is gewoon niet meer van nu. De past ook niet in de visie van Lukkien.”

In hoeverre FC Emmens nieuwe aanwinst Wiedwald een meevoetballende doelman is, moet nog blijken. Eén ding is zeker: het is ruim vijftien jaar geleden dat de Duitser voor het laatst op kunstgras heeft gespeeld. Dat spreekt in het voordeel van Telgenkamp. „Ik speel mijn hele leven al op kunstgras. Ik kan mij zo voorstellen dat het lastig is om daaraan te wennen. Dat merk je bijvoorbeeld ook als wij weer eens op echt gras spelen, wat we gelukkig ook weleens doen. Je moet de bal toch anders aannemen. Je kunt er wel aan wennen, maar in hoeverre Wiedwald dat gaat lukken weet ik niet. Hij zoekt het maar uit.”

Thuis bij FC Emmen

Het is duidelijk: Telgenkamp voelt zich thuis bij FC Emmen en zit er volgens eigen zeggen goed op zijn plek. Inmiddels heeft de doelman 152 wedstrijden voor de club achter zijn naam, waarin hij vijfenveertig keer de nul wist te houden. Daarnaast is hij in de huidige selectie van FC Emmen met vijf seizoenen de speler met de langste staat van dienst bij de club. „Ik heb weleens gezegd dat ik puur voor het avontuur in het buitenland zou willen spelen. Maar ik speel nu in de eredivisie, iets wat ik altijd al heb willen doen. Ik moet dan ook reëel zijn en blij zijn met wat ik heb. FC Emmen is een mooie club waar ik aardig wat heb meegemaakt, dat is me veel waard.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
FC Emmen
menu