Alarmfase 1 bij FC Groningen: Trots van het Noorden snijdt in personeelsbestand en moet met de pet rond om te overleven

FC Groningen moet diep in eigen vlees snijden om de coronacrisis te overleven. De club heeft maandag gedwongen afscheid moeten nemen van elf personeelsleden. Ook wordt er een klemmend beroep gedaan op sponsors, supporters en de gemeente om de Trots van het Noorden in de benen te houden.

Het is crisis bij FC Groningen. De club wordt zwaar getroffen door de huidige rampspoed in de maatschappij. Zonder hulp van buitenaf ontstaan er uiterlijk in het najaar ernstige liquiditeitsproblemen. De club zal dan niet meer in staat zijn de rekeningen te betalen. De schade over het huidige, afgebroken seizoen en het komende seizoen wordt door de terugval in onder meer sponsorinkomsten en (seizoen)kaartverkoop becijferd op 5 miljoen euro.

In dat scenario gaat de clubleiding er vanuit dat er vanaf september weer met publiek gespeeld kan worden in de eredivisie. Als dat niet het geval is, loopt het verlies voor elke thuiswedstrijd zonder toeschouwers nog eens met 400.000 euro op.

Het vooruitzicht dat er wellicht zelfs tot 1 januari geen grote evenementen zoals voetbalwedstrijden met publiek plaats kunnen vinden geldt als een absolute nachtmerrie voor FC Groningen. Het resultaat zou dan nog eens met 3,6 miljoen euro verslechteren. ,,Dan is de schade niet meer te overzien’’, windt directeur Wouter Gudde er geen doekjes om.

Uitgebreid maatregelenpakket

De clubleiding heeft een uitgebreid maatregelenpakket samengesteld waarmee FC Groningen de coronacrisis moet zien te doorstaan. In de eerste plaats wordt er een beroep gedaan op de overheidsregelingen die zwaar getroffen bedrijven ter beschikking staan. Verder worden er intern, naast het ontslag van elf van de 91 personeelsleden, vijf openstaande vacatures niet ingevuld.

Ook worden alle aflopende tijdelijke contracten tegen het licht gehouden. Daarnaast conformeert al het personeel zich aan het collectieve loonoffer dat is afgesproken tussen werkgeversorganisaties en vakbonden. De directie van FC Groningen ziet bovendien af van gerealiseerde bonussen.

,,Het is een inktzwarte dag geweest voor elf collega’s’’, zegt Gudde. ,,De interne maatregelen die we hebben genomen hebben grote impact op onze organisatie, maar we vinden dat we eerst zelf een maximaal offer moeten brengen voordat we de hand op kunnen houden bij sponsors, supporters en gemeente.’’

Die spelen een belangrijke rol bij het tweede deel van het maatregelenpakket dat FC Groningen van de ondergang moet redden. Van sponsors en supporters, die gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor 70 procent van de inkomsten bij FC Groningen, wordt in de eerste plaats gevraagd af te zien van een tegemoetkoming voor de vier thuiswedstrijden die dit seizoen niet zijn gespeeld door het invallen van de coronacrisis.

Grootscheepse campagne

Vanaf woensdag komt er onder de leus ‘Laat ons weer eens juichen’ een grootscheepse campagne op gang, waarmee de club de achterban achter zich wil scharen. De directie hoopt supporters en sponsors te bewegen om, naast het afzien van een tegemoetkoming, de club een extra steuntje in de rug te geven door middel van een vrijwillige donatie.

Verder doet FC Groningen een dringend beroep op de achterban om, ondanks alle onzekerheden van dit moment, toch een nieuwe seizoenkaart aan te schaffen of het sponsorcontract te verlengen. Daarbij geeft de club een ‘niet goed, geld terug’-garantie af. Voor iedere thuiswedstrijd die komend seizoen onverhoopt van overheidswege toch zonder publiek moet worden afgewerkt, stort FC Groningen het geld terug. Tot dusver zijn er 1800 seizoenkaarten verkocht. Dat waren er vorig jaar rond deze tijd 4300 (van de ruim 9500 die in totaal aan de man werden gebracht).

FC Groningen klopt ook aan bij de gemeente. Aan de enig aandeelhouder van Euroborg NV, de stadioneigenaar, wordt gevraagd om uitstel en afstel van huur. FC Groningen betaalt jaarlijks een bedrag van 2,7 miljoen euro aan huisvestingslasten voor het stadion, het Topsport Zorgcentrum en de bijbehorende velden, maar maakte sinds 8 maart - de dag van de laatste thuiswedstrijd tegen PSV - nauwelijks nog gebruik van de faciliteiten. Daarbij worden er zeker tot 1 september sowieso geen wedstrijden gespeeld in de groene kathedraal.

Gudde doet een beroep op de overheid om mee te denken in deze crisistijd. ,,We kunnen de lasten niet betalen als we niet of nauwelijks inkomsten genereren uit kaartverkoop en horecaomzet. We vragen de gemeente om bij te dragen aan een oplossing. We hebben een huurcontract tot 2047. Voor de gemeente is het ook van belang dat FC Groningen een gezonde huurder is.’’

Schadepost van 5 miljoen euro

Met alle maatregelen denkt FC Groningen 2,5 miljoen euro van de totale schadepost van 5 miljoen euro af te kunnen dekken. De andere 2, 5 miljoen haalt de club uit het investeringsbudget, dat het afgelopen jaar werd aangelegd door de transfers van onder meer Ritsu Doan, Jeff Chabot, Kaj Sierhuis en Samir Memisevic.

De spaarpot zou aanvankelijk worden aangewend om te investeren in selectie en stadionfaciliteiten, maar daar gaat voor een belangrijk deel een streep door. Het succes van de campagne richting supporters en sponsors bepaalt voor een groot deel mede welke investeringsmogelijkheden FC Groningen de komende periode nog heeft op de transfermarkt. Wel wil FC Groningen met het overgebleven geld actief blijven op de transfermarkt en de club wil er alles aan doen om het spelersbudget van 5,5, miljoen euro, waaruit de salarissen van de selectie moeten worden betaald, op peil te houden.

,,Zonder een goede eerste selectie kunnen wij de continuïteit van FC Groningen evenmin garanderen’’, legt Gudde de strategie uit. ,,We zullen de eerste drie, vier maanden moeten zien te overleven. Om ons hoofd boven water te houden hebben we de hulp nodig van supporters, sponsors en overheid. Als blijkt dat we daarna zonder publiek moeten voetballen, gaat er een grote hulpkreet vanuit de eredivisie richting Den Haag. Dan zal het, zonder steun, voor de meeste clubs niet meer vol te houden zijn."

Nieuws

Meest gelezen

menu