Albert Zoer heerst op het Open Drents Kampioenschap in Exloo, waarop de bakens 'experimenteel' zijn verzet

Albert Zoer uit Echten zette in Exloo zijn 46ste verjaardag extra luister bij door in drie klassen het Open Drents Kampioenschap springen te veroveren.

Albert Zoer met Jayla.

Albert Zoer met Jayla. Foto: Persburo Melissen

In het Z was Albert Zoer met Jackpot in de barrage het snelst, in de klasse ZZ troefde hij met Jayla de concurrentie af, terwijl hij met Halifax in het 1.40m iedereen de baas was. Hiermee had Zoer zichzelf een cadeautje van bijna drieduizend euro gegeven, ruim 20% van de prijzenpot. Zoer maakte er na afloop niet veel woorden aan vuil. „Mijn paarden liepen echt lekker en de parcoursen waren op mijn lijf geschreven”.

De Drentse Kampioenschappen springen in de twee zwaarste klassen kenden twee winnaars. De ene was Albert Zoer, die de open klasse won, de andere winnaars waren de ruiters voor wie het provinciaal kampioenschap het belangrijkste was. Zij reden twee wedstrijden en in de klasse Z ging de zege naar Anne Bakker (Wapserveen) met Ivan R. In de openingswedstrijd moest zij haar meerdere erkennen in Danielle Holterman (De Wijk) met Ibiza, maar in de finale eindigde zij net een plekje hoger dan Holterman. Zij eindigden weliswaar in punten gelijk, maar de finalewedstrijd gaf de doorslag in de strijd om de titels.

‘Van dit paard heb ik hoge verwachtingen’

Ook in de klasse ZZ gaven de nummers één, Bert Jan Zuidema (Zuidwolde) met Juventus, en twee, Lennard de Boer (De Wijk) met Tinkerbell Z, elkaar geen duimbreed toe. Toch trok Zuidema uiteindelijk met zijn pas 7-jarige paard aan het langste eind.

„Dit was eindelijk weer een provinciaal kampioenschap met strijd. Het geeft mij veel meer voldoening te strijden om de titel met twintig combinaties dan om de beste te worden van slechts vier. Tinkerbell is een paard dat koel is in het hoofd, gekoppeld aan een topinstelling. Van dit paard heb ik hoge verwachtingen, maar ik ga gewoon door met mijn werk en dat is het goed opleiden van jonge paarden. Als dit paard verkocht wordt is het zo, maar gelukkig heb ik nog genoeg jonge paarden staan die doorontwikkeld moeten worden”, aldus Zuidema.

‘We hebben de bakens verzet. Dit was een experiment’

In de afsluitende wedstrijd, waarin parcoursbouwer Brinkman de hindernissen had opgetrokken tot een hoogte van 1.40m, stond geen provinciaal kampioenschap op het spel. Slechts drie combinaties wisten zich te plaatsen voor de barrage en van dit drietal wist alleen Albert Zoer foutloos te blijven, waardoor ook de hoofdprijs van 1.500 euro in zijn binnenzak verdween.

„Velen dachten dat provinciale kampioenschappen niet meer aantrekkelijk waren voor de ruiters om aan deel te nemen. Zij hadden volkomen gelijk. Daarom hebben we de bakens verzet. Deze opzet van onze kampioenschappen was een experiment. We zijn er nog niet, maar uit alle reacties die we van de zijde van de ruiters hebben gekregen blijkt dat we op de goede weg zijn naar mooie en vitale kampioenschappen”, vatte voorzitter Benjamin Kooijman zijn mening samen.

Albert Zoer hoorde dat aan en kon alleen maar met een brede lach instemmende knikken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu