Almere Sailors dient bij debuut in eredivisie als kanonnenvoer voor basketballers Donar

Pointguard Jarred Ogungbemi-Jackson is dan misschien klein van stuk voor een basketballer, maar torent onder de basket toch boven iedereen uit tegen Almere Sailors. Foto: Jan Kanning

Zonder briljant te spelen boekten de basketballers van Donar zaterdagavond toch een ruime overwinning tegen eredivisiedebutant Almere Sailors. Het werd in een leeg en sfeerloos Martiniplaza 124-64 voor de Groningers.

Hoe gelikt de Groningse basketbaltempel er ook uitzag voor de eerste competitiewedstrijd, de opkomst van de spelers van Donar gaf een treurige aanblik. De nieuwe vloer, de nieuwe scoreborden en de nieuwe verlichting konden niet verbloemen dat de tribunes akelig leeg bleven in Martiniplaza. Het hield bij vijftig aanwezigen wel op. Onder hen, naast spelers en staf, de bezetting van de jurytafel, de vrijwilligers die de boel in goede banen moesten leiden, het Donar-bestuur en een enkele vertegenwoordiger van de pers.

Begeleidende jubelstem

Toch volgde Donar het draaiboek alsof er gewoon vierduizend toeschouwers in de hal zaten. Terwijl de cheerleaders hun ding deden, kwamen de spelers één voor één de vloer op onder de begeleidende jubelstem van speaker Martin Kuizenga. De muziek verhulde nog enigszins dat er geen applaus klonk, maar dat was tijdens de wedstrijd natuurlijk wel anders. De soms fraai opgezette aanvallen of driepunters waarmee Almere Sailors kapot werden gespeeld oogstten niet de waardering die ze verdienden.

Desondanks diende Almere Sailors als kanonnenvoer voor Donar. Het team uit de Flevopolder kreeg pas vorige week de definitieve licentie voor de eredivisie. Daarmee keerden de Almeerders na dertien jaar terug op het hoogste basketbalniveau, nadat voorganger Omniworld Almere in 2007 omviel vanwege geldgebrek. De ambitie van de nieuwe initiatiefnemers is om de komende jaren de weg naar de top in te slaan, maar voorlopig zijn de Sailors al blij dat er überhaupt elf spelers op het rooster staan. Hoofdcoach Eric Kropf ontbrak vanwege ziekte. Zijn assistent Timothy Donk nam de honneurs waar.

Donar hield concentratie niet vast

Donar liep in het eerste kwart al meteen weg naar een 35-16 voorsprong. Het was dat Almere Sailors de driepunters nog wel aardig raakte en dat de thuisclub in de tweede helft de concentratie niet wist vast te houden, anders hadden de Groningers misschien nog wel in de buurt kunnen komen van de grootste overwinning ooit. Die stamt uit de tijd van Nationale Nederlanden Donar, toen het in 1980 tegen BOB Oud-Beijerland eens 158-58 werd.

Zover kwam het zaterdagavond bij lange na niet, al deed topscorer Willem Brandwijk er met een totaal van 27 punten nog wel flink zijn best voor. Uiteindelijk zullen de Almeerders nog niet eens heel ontevreden zijn geweest met de 64 punten die ze mochten maken van Donar. De noorderlingen hoeven zich pas volgend weekend voor een echte testcase op te maken, als de uitwedstrijd tegen Den Bosch op het programma staat. Woensdag komt eerst nog Apollo Amsterdam langs in Martiniplaza.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Donar
menu