Alvarado en Aerts winnen Superprestigecross in Gieten

Ceylin del Carmen Alvarado. Foto: Rudie Ottens

Ceylin del Carmen Alvarado en Toon Aerts zijn zondag winnaars geworden van de Superprestigecross in Gieten. Beide winnaars kwamen alleen aan na een lange solo langs de recreatieplas aan de Nijslootsweg.

Voor Alvarado was het een geslaagd weekeinde. Zaterdag won de Rotterdamse wereldkampioene in het veld nog brons op het WK MTB bij de beloften-vrouwen in Oostenrijk, een dag later stond ze als winnares op het podium bij de eerste grote afspraak in het veld van deze winter.

„Dat was voor mij ook afwachten. Ik had zelfs de afgelopen drie weken niet op de crossfiets gezeten. Dat kwam pas vandaag bij het inrijden. Het was dan ook een gok om al vroeg in de aanval te gaan. Maar ik reed na een wissel – ik kwam er al snel achter dat ik op banden met het verkeerde profiel was gestart – gemakkelijk naar de anderen toe. Toen ben ik door gegaan. Dan is het prettig om te zien dat je goed gewerkt hebt deze zomer en dat je over een goede vorm en conditie beschikt. Ik hoop zoveel mogelijk te winnen deze winter, beter dan starten met een zege kun je eigenlijk niet hebben.”

Het gehele podium was Nederlands. Annemarie Worst werd tweede, Lucinda Brand derde.

De mannen

Bij de mannen was het Toon Aerts die met een solo won. Hier kleurde het ereschavot Vlaams met ook Eli Iserbyt (tweede) en Laurens Sweeck (derde) daarop. Corné van Kessel was als vierde de beste Nederlander.

„Het was een bijzondere wedstrijd zonder publiek”, constateerde Aerts. “Maar ik ben bang dat we er aan moeten wennen. Het is zaak om de concentratie vast te houden zonder dat de toeschouwers je naar voren schreeuwen. Ik maakte ook een aantal fouten halverwege de wedstrijd. Maar het is het offer dat we moeten brengen om te kunnen crossen.”

Jantienus Warners van de organisatie in Gieten was vooral blij dat de wedstrijden verreden konden worden. „Het is gelukt, dat is een pak van ons hart. En we zijn blij met onze datum. Stonden we een week later op de kalender, dan was de cross waarschijnlijk niet door gegaan, met de maatregelen die eraan zitten te komen. We deden dit voor de sporters, zodat zij toch een topwedstrijd in Nederland konden rijden. Hun dankbaarheid was voor ons genoeg, door dit jaar dan."

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu