Amateurclubs zien voetballen zonder publiek niet zitten

Amateurclubs zien voetballen zonder publiek niet zitten ANP

Wedstrijden in het amateurvoetbal zonder publiek? Ben van Olffen, voorzitter van de Belangenorganisatie Amateur Voetbalverenigingen (BAV), ziet het niet snel gebeuren. "Voor verenigingen is het moeilijk om daar toezicht op te houden en te handhaven. Want er lopen ook heel wat mensen op een sportpark rond die daar gebruik van maken", zegt Van Olffen. "Ik zie dus praktische problemen ontstaan."

Voorzitter Mart Vergouwen van VV Katwijk, in het inmiddels beëindigde seizoen de nummer 1 van de tweede divisie, zei bij Omroep West dat clubs uit de top van het amateurvoetbal niet zonder publiek gaan spelen. "Dat is een absolute no-go, in ieder geval voor het eerste elftal", aldus Vergouwen, die na een belronde langs andere voorzitters van clubs uit de tweede divisie concludeerde dat ze er vrijwel allemaal hetzelfde over denken.

Het kabinet maakte deze week bekend dat er, op voorwaarde dat het coronavirus onder controle blijft, vanaf 1 september weer sportwedstrijden gehouden mogen worden, maar dan wel zonder publiek. Dat geldt niet alleen voor het betaalde voetbal, maar ook voor de amateurs.

Inkomsten

"Zeker bij clubs uit de Bollenstreek komt er veel publiek op wedstrijden af", zegt Van Olffen. "Die clubs lopen veel inkomsten mis als er geen toeschouwers welkom zijn. Maar derby's in de derde of vierde klasse trekken normaal gesproken ook een paar honderd mensen. Dat betekent ook goede inkomsten voor die clubs. In praktische zin wordt het heel moeilijk voor clubs om te handhaven dat er geen publiek is. Want wat zijn toeschouwers? Ook jeugdspelers die na hun eigen wedstrijd blijven kijken bij het eerste? En hoe ga je mensen weren bij de poort?"

Voetbalbond KNVB heeft samen met sportkoepel NOC*NSF intensief overleg met de overheid. Publiek langs de lijn is een van de onderwerpen. De KNVB hoopt dat na 1 september, als ook de kantines weer open mogen, toch gefaseerd publiek kan worden toegelaten. "Als de jeugd mag voetballen, mogen de ouders dan langs de lijn staan? Over zulke praktische zaken hebben we het allemaal", aldus een woordvoerder van de KNVB. De bond heeft volgens hem nog geen signalen gekregen van clubs die weigeren om zonder publiek te voetballen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu