Anco Jansen staat zaterdag voor zijn rentree bij FC Emmen. De ploeg gaat in Eindhoven op jacht naar punten

Illustratie: DvhN/Rob Hesseling Foto: Hesseling, Rob Hesseling, Rob

FC Emmen reist zaterdag mét Anco Jansen in de gelederen af naar Eindhoven. De vleugelflitser lijkt fit genoeg voor een mogelijke rentree tegen PSV.

Zo klinken de opbeurende woorden van trainer Dick Lukkien aan het einde van de vrijdagochtendtraining; na afloop van een week die niet zozeer in het teken stond van de ongelukkige 3-5 thuisnederlaag tegen VVV afgelopen zondag, maar waarin het vooral ging over de sponsordeal met Easytoys. Het Veendammer bedrijf verdient zijn geld met de handel in pikante accessoires voor op het nachtkastje. Iets dat de KNVB woensdag uitlegde als een ongewenste link met de ‘seksindustrie’, en dus prijkt de naam van de webshop voorlopig niet op de shirts van FC Emmen.

Kolar en De Vos in de basis

Lukkien denkt er het zijne van, maar focust zich liever op de op voorhand lastige uitwedstrijd tegen PSV. Afgelopen week lieten zijn manschappen in de eerste helft tegen VVV Venlo zien dat ze het voetbal nog niet zijn verleerd, in tegenstelling tot wat de teleurstellende voorbereiding misschien had doen vermoeden. De trainer zegt ondanks de 3-5 nederlaag tegen de Venloërs, in Eindhoven dan ook met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid vast te houden aan dezelfde basiself. Dit zou betekenen dat Marko Kolar plaatsneemt in de punt van de aanval en Robbert de Vos hem vanaf de linkerflank moet voeren.

Afwezigheid Michael de Leeuw

Michael de Leeuw moet wederom verstek moet laten gaan, nadat hij vorige week in aanloop naar het duel tegen VVV op de training geblesseerd raakte. Volgens Lukkien is de aanvaller nog niet fit genoeg en wil hij geen enkel risico met hem nemen met het oog op de thuiswedstrijd tegen Willem II volgende week. Een aderlating voor de ploeg, aangezien De Leeuw in staat is om de bal voorin vast te houden als het spelbeeld vraagt om lange halen naar voren. Hoewel Kolar uitstekend uit de voeten kan op de spitspositie mist hij die kwaliteit, terwijl dit juist tegen PSV goed van pas zou kunnen komen.

Mogelijke rentree Anco Jansen

Tegenover het gemis van De Leeuw staat de terugkeer van Anco Jansen in de gelederen van de Rood-Witte brigade. De vleugelflitser traint al geruime tijd weer mee met de selectie en zijn lichaam reageert volgens Lukkien positief op de geleverde inspanningen. „Anco gaat mee naar Eindhoven en zou kunnen worden ingebracht”, aldus de trainer. „Alleen al dat-ie erbij zit, vind ik top. Je merkt het direct, bijvoorbeeld op het trainingsveld. Als er gezeur is over wie in het midden moet bij een rondo, duurt het niet meer één minuut maar een halve.”

‘We moeten de rijen gesloten houden’

Het is de vraag in hoeverre een eventuele rentree van Jansen in Eindhoven de kans op het behalen van punten zou vergroten. Lukkien: „Op papier een traditioneel moeilijke uitwedstrijd bij FC Groningen (1-3, afgelopen zondag) redelijk eenvoudig winnen, zegt wel iets. Wij weten wat we moeten neutraliseren. Of dat gaat lukken, gaan we zien. Als je op bezoek moet bij PSV zeg je niet van tevoren dat je er punten gaat pakken. Dat kan alleen als je de rijen gesloten houdt, voorin voor dreiging blijft zorgen en de eerste helft goed doorkomt. Dat zijn de voorwaarden die wij moeten creëren.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu