Anco Jansen tevreden over invalbeurt tegen FC Twente: 'Dit geeft mij de bevestiging, zo van: hé vriend, je komt er weer aan'

Het inbrengen van Anco Jansen in de rust bezorgde FC Emmen de op dat moment broodnodige schwung in de ploeg. De aanvoerder is dan ook erg blij met zijn aandeel in het 1-1 gelijkspel tegen FC Twente.

Anco Jansen tijdens de eredivisiewedstrijd tussen FC Twente en FC Emmen in De Grolsch Veste.

Anco Jansen tijdens de eredivisiewedstrijd tussen FC Twente en FC Emmen in De Grolsch Veste. Foto: Cor Lasker/ANP

Hoewel FC Emmen een paar minuten nadat Anco Jansen in het veld stond op achterstand kwam door een fout van Simon Tibbling, begon het daarna steeds beter te lopen. De geboren Zwollenaar deed wat hij lange tijd wegens blessureleed niet heeft kunnen doen: sleuren, trekken, de bal bij zich houden, acties maken én zijn ploeggenoten op sleeptouw nemen.

Mede dankzij hem lukt het de Emmenaren meer grip op de wedstrijd te krijgen en, in tegenstelling tot in de eerste helft, gevaarlijk worden voor de goal van de Tukkers. Het zorgde hoogstwaarschijnlijk voor een zucht van opluchting bij iedereen die Emmen een warm hart toedraagt.

„De eerste helft was onder de maat”, blikt Jansen stellig terug. „Dat was denk ik ook wel te zien. Het is niet voor niets dat we in de rust twee keer wisselen. Dat doen wij normaal gesproken niet heel snel, maar nu was het nodig. En dan krijg je kort na rust ook nog eens door een persoonlijke fout een onnodige tegengoal te verwerken. Het was een prima pass van Dennis (Telgenkamp, red.) op Simon (Tibbling, red.), maar die moet die bal gewoon ineen keer doorspelen. Als-ie dat doet, spelen we onder de druk uit. Daartoe zijn wij prima in staat. Het was gewoon een persoonlijke fout en dat mag niet gebeuren.”

‘We hebben de rug gerecht’

Maar na die goal klaarde de lucht figuurlijk gezien enigszins op. Het was Jansen die op de linkerflank voor de nodige dreiging zorgde en vanaf daar het spel dirigeerde. Zijn actie in de 65ste minuut, waarbij de Messi van de Meerdijk zijn bijnaam eer aan deed door zijn directe tegenstander te foppen en daarna de bal voor te zetten, bleek achteraf cruciaal voor de 1-1 eindstand.

Het was Laursen die het leder vervolgens aflegde op de mee opgekomen Glenn Bijl, maar zijn schot werd gekeerd. De rebound werd alsnog binnen gewerkt door wie anders dan Michael de Leeuw.

Jansen: „Na die tegengoal hebben we de rug gerecht en waren we weer een volwassen ploeg die de taken juist uitvoerde. Waar het in de eerste helft eigenlijk van alles net niets was, waren we in de tweede helft bij machte om aanvallend dingen af te dwingen. Je maakt een goal en er wordt zelfs nog eentje afgekeurd. Het leek wel alsof Twente in de eerste helft alles beter deed: meer loopacties, meer duels winnen, ze hadden de bal en creëerden meer kansen. Het was net alsof zij meer wilden dan wij. Dat is natuurlijk niet zo. Wij hebben geen onwelwillende ploeg, maar het kwam er gewoon niet uit. ”

‘Hé vriend, je komt er weer aan’

De flankenflitser is tevreden met het eindresultaat, maar is vooral ook opgelucht voor zichzelf. „Het is een invalbeurt geweest met impact, dat geeft een lekker gevoel. Het is ook een bevestiging, zo van: hé vriend, je komt er weer aan.”

Begrijpelijk, want Jansen kampte vorig jaar met een hardnekkige, bijna mysterieus ogende knieblessure en net toen de aanvaller weer fit leek, werd hij in de voorbereiding getroffen door een hamstringkwetsuur. De afgelopen wedstrijd viel hij al een aantal keren kort in, maar vandaag speelde Jansen ruim 45 minuten.

„Dick (Lukkien, red.) vroeg mij voor de wedstrijd hoe lang ik zou kunnen spelen. Ik antwoordde: ‘De tijd die jij mij nodig hebt, speel ik. En als dat 45 minuten is, dan geef ik 45 minuten lang gas.’ En dat heb ik gedaan. Ik ben er blij mee en heb verder nergens meer last van. Natuurlijk, het moet allemaal nog beter worden, maar ik ben bij dat ik dit op dit moment kan leveren. Het is de bevestiging dat ik op de goede weg ben. Volgende weekend hebben we geen wedstrijd, vooralsnog is er ook geen oefenpot gepland. Dat biedt mij extra tijd om goed te kunnen trainen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu