Anti-climax voor GIJS in kolkend Kardinge, coach Kercso: 'It sucks!'

Bjorn de Haan komt vrij voor doelman Jowin Ansems, maar weet niet te scoren.

Bjorn de Haan komt vrij voor doelman Jowin Ansems, maar weet niet te scoren. Foto: Jan Kanning

De druiven waren zaterdagavond extra zuur voor GIJS. In de wedstrijd die misschien wel nooit gespeeld had moeten worden, verloren ze met 0-3 van Tilburg Trappers. Weg finale van de play-offs voor de eredivisie. Coach Kercso vatte het kort en bondig samen: ,,It sucks.’’

Het was een beetje dubbel. Liever hadden de mannen van coach Csaba Kercso – en de coach zelf – hier helemaal niet gestaan op deze zaterdagavond, in een kolkend Kardinge. Maar man, wat is het toch ook wel weer mooi! Voor de penningmeester van GIJS, want: andermaal een uitverkocht huis.

En veel belangrijker: een in potentie fantastische ijshockeyavond in het verschiet met een rechtstreeks duel voor een plekje in de finale van de eredivisie. De wedstrijden waar je het als topsporter voor doet, zeker in een bomvol eigen huis met 1000 ijshockeyenthousiastelingen die hun hartstochtelijke ‘Let’s go GIJSIE, let’s go!’ voor jou laten horen.

Blunder

Maar toch, vorige week zondag in Tilburg hadden ze deze halve finale al af kunnen maken nadat ze wedstrijd één van de best of three een dag eerder wonnen in Groningen. Een scheidsrechterlijke blunder gooide roet in het eten. Bij 3-2 achter was na een inzet van Danny Kerstholt de puck duidelijk over de lijn, maar de arbitrage oordeelde anders. Iedereen, Kercso voorop, des duivels.

Daags na het duel nog wat extra zout in de wonden, want de scheidsrechterbaas van de ijshockeybond gaf de fout toe. Maar ja, er was niks meer aan te doen. En dan haakte sterspeler Zahir Hup deze week ook nog geblesseerd af met een infectie aan z’n been.

Power play

Aan GIJS de opdracht om het zout niet nog dieper in de wonden te laten wrijven in de toch altijd al beladen duels tegen de Tilburgers (het betreft overigens het tweede team van de Trappers; het eerste team is actief in de Duitse competitie). Daar begonnen ze voortvarend mee, want al na drie minuten kregen ze in de eerste power play van de avond een paar kansjes. In het vervolg van de eerste periode bleef GIJS de gevaarlijkste ploeg, met gevaarlijke schoten van Wesley Zoutman, Danny Kerstholt en Björn de Haan.

De tweede periode begon heel wat minder voortvarend, want GIJS begon nog met een power play uit de vorige periode, maar zo gauw die erop zat, lag de puck in het Groninger net. Goalie Matyas Dana bracht eerst nog redding van dichtbij, maar Donny Belkom scoorde uiteindelijk toch. In de achtervolging dus. Maar daarvoor speelden ze, met name in de power plays, eigenlijk veel te slordig. GIJS stichtte wel wat gevaar, maar het moest in de derde periode gebeuren.

Hoewel ze alles gaven lukte het ook daarin niet. Twee minuten voor tijd viel de curieuze beslissing in het voordeel van de Tilburger. Ironisch genoeg kenden de scheidsrechters ditmaal een Tilburgs doelpunt toe waarbij de puck juist níét de lijn passeerde.

It sucks

Kercso legde uit na afloop. ,,Ik had m’n goalie eruit gehaald en wij maakten een overtreding waar de straf een penalty shot op was. Schijnbaar is de regel als dat in de laatste twee minuten gebeurt dat het automatisch een doelpunt is. De scheidsrechters zullen het wel weten, alhoewel ik dat na zondag ook niet meer zeker weet… Die arbitrale situaties van zondag spoken nog steeds door m’n hoofd. Nu nog extra. Ik vergeet dat m’n hele leven niet meer. Naast Zahir misten we vandaag nog drie spelers, dan kun je ook eigenlijk niet winnen. Maar we hebben een goed seizoen gespeeld. Het ijshockey leeft hier. Zes keer een uitverkocht huis, en toch.. it sucks .’’

Toen de Hongaar die woorden uitsprak, was Victor Groeninga net terug in de kleedkamer. Hij veegde op het ijs met z’n stick de Tilburgse confetti keurig bij elkaar en ruimde en passant de doelen ook nog even op. Groots verliezen noemen we dat.

GIJS HEPRO-Tilburg Trappers II 0-3

Scoreverloop: 23. Belkom 0-1, 59. Belkom 0-2, 60. Leppers 0-3.

Toeschouwers: 1000