Zo gaat het nu met Antonio Gómez (78), antiheld op schaatsen. Hij blikt terug op zijn Eddie the Eagle-achtige carrière. 'Fysiek was ik niet minder dan Piet Kleine en Eric Heiden'

Het leek voor de buitenwereld misschien een grote grap, maar Antonio Gómez (78) nam zijn schaatscarrière bloedserieus. Hij was in Nederland zeer populair - als krabbelaar, exoot en sympathieke antiheld. De Spanjaard is er nog altijd van overtuigd dat er meer in had gezeten.

Antonio Gómez. Links bij zijn debuut in Heerenveen, op de WK Allround in februari 1977. Rechts in 2022 de haven van Alicante: ,,Ze zeiden: wat jij doet lijkt wel op langebaanschaatsen, misschien moet je dat eens proberen."

Antonio Gómez. Links bij zijn debuut in Heerenveen, op de WK Allround in februari 1977. Rechts in 2022 de haven van Alicante: ,,Ze zeiden: wat jij doet lijkt wel op langebaanschaatsen, misschien moet je dat eens proberen." Foto's: ANP en DVHN

In de haven van Alicante zakt een 78-jarige man langzaam door zijn knieën. Hij verplaatst zijn gewicht van het ene naar het andere been, zijn armen meezwaaiend op het ritme. Soepel gaat het allemaal niet. Hij heeft een pijnlijk kniegewricht, dat moet geopereerd worden. En van zijn techniek moest hij het toch al nooit hebben. Toch proest hij het uit van het lachen.

Nieuws

menu